Utorak, 20. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba20. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Parlamentarna skupština objavila prijedlog budžeta institucija BiH za 2019.

Usvajanje budžeta ovisit će od godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO-u, kojeg bi sutra trebali razmatrati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Inače, Parlamentarna skupština konačno je objavila Prijedlog budžeta institucija BiH za 2019. koji je, preglasavanjem Milorada Dodika, usvojen na sjednici Predsjedništva BiH 31. jula.

Rashodi su uvećani za 16 miliona, a servisiranje vanjskog duga smanjeno je za 178 miliona maraka.

– Od 75 budžetskih institucija na nivou BiH, za 45 je planiran veći budžet nego u 2018. godini, 6 institucija ostaje na istom, dok su ostalima smanjeni rashodi. Povećani su rashodi za skoro pet miliona maraka Ministarstvu odbrane BiH, od čega je za naknade troškova zaposlenih planirano 4,3 miliona maraka, poput nabavke uniformi, izdataka za komunalne usluge i gorivo. A povećana su i kapitalna ulaganja za nabavku helikoptera, čime je budžet ovog ministarstva dostigao 288,8 miliona maraka. Najveće povećanje, od čak 8,4 miliona KM, planirano je Upravi za indirektno oporezivanje BiH, od čega je za kapitalne izdatke novih 6,9 miliona KM. I to prvenstveno za realizaciju projekata – izgradnje graničnog prelaza Svilaj i graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija.

RATKO KOVAČEVIĆ, portparol UIOBiH

Mi smo između ostaloga tražili mišljenje i Minsitasrtva finansija BiH da li Uprava može krenuti u zaključivanje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem jer nije jasna finansijska situaicja u smislu finansiranja ovih graničnih prelaza.

Nekoliko stavki u budžetu potrebno je posebno razjasniti, jasni su iz PDP-a. Svoj stav o tome kako će glasаti o budžetu, zauzet će na sjednici Predstаvničkog doma, koja još nije zakazana.

BRANISLAV BORENOVIĆ, predsjednik PDP-a

Jedna stavka koja nažalost objašnjava sve prihodi od taksi od odricanja državljanstva BiH rastu i to za 13 posto zapravo pokazuje kakva je situacija u zemlji još je interesantnije što na prihodovnoj strani uopšte nema prihoda Centralne banke BiHto treba d aprovjerimo šta se dešava jesu li negativen kamatne stope.

Inače, kada je riječ o budžetu institucija za 2019. godinu, SNSD je ponovo izričit. Budžet neće dobiti podršku ni u Domu naroda ni Predstavničkom domu, jer je, kako su naveli, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom glasanja o budžetu u Predsjedništvu, preglasan.

LAZAR PRODANOVIĆ

Pri svakom povećanju okvira budžeta njamnje jedna trećina dijela pripada RS i najkmanje 5 do 6 miliona mraka je na štetu RS-a.

I dok iz SNSD-a tvrde da budžet neće biti podržan, iz SDA poručuju da će slika stanja svega u državi, pa i budžeta biti mnogo jasnija sutra nakon sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi se članovi Predsjedništva trebali očitovati o slanju Godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO, ali i mandataru.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Ovaj budžet je prema ocjeni ekonomista štedljiv, jer njegovo povećanje od 16 miliona maraka predstavlja 1,6 posto povećanja ukupnih rashoda što ne predstavlja nikakvu pretjeranu stopu. Proces reformi je i dalje zakočen i bez ozbiljnijeg pristupa, poručuju, situacija se neće mijenjati.

SLAVIŠA RAKOVIĆ, finansijski stručnjak

Došlo je do porsta privredne aktvinsoti dijelom iz samog privrteđivanja i porasta izvoza as bogami i dobrim djelom lične potrošnje građana što baš i nije pozitivan pokazatalje na duge staze.

Bruto plate i naknade planirane su u iznosu većem od 559 miliona mаraka u odnosu na 2018. godinu i veće su za 132 hiljade maraka prvenstveno zbog, kako je navedeno u prijedlogu, dinamike zapošljavanja policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kao i planiranog zapošljavanja u 2018. godini po odlukama Vijeća ministara. Interesantno je i zapošljavanje 24 osobe ove godine u Predsjedništvu BiH, što je povećanje za skoro 20 posto.

Izvor: Melisa Teletović/BHRT

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision