Utorak, 16. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera balkan16. Juli. 2019. Region
Pendarovski: EU mora biti odlučnija po pitanju proširenja

Predsjednik Sjeverne Makedonije Steva Pendarovski kaže da nije zadovoljan kojom brzinom zemlje Zapadnog Balkana idu ka evropskoj porodici, naglasivši da Evropa mora da bude odlučnija po pitanju proširenja.

Sjeverna Makedonija je, kako kaže njen predsjednik, stoprocentno saglasna sa Crnom Gorom kada je riječ o viziji regiona, posebno u dijelu evropske i evroatlantske budućnosti.

Iako je evropska perspektiva jedina alternativa, održiva i produktivna za cijeli region, predsjednika Sjeverne Makedonije brine što ona u posljednje vreme biva zamagljena, a put ka evropskoj porodici spor i neizvjestan.

Zamagljena perspektiva Zapadnog Balkana

“Nadam se da će to ići brže. Koja je to poruka za nas koji još nismo počeli sa pregovaranjem? Ako vi pregovarate sedam godina i još nema svetla na kraju tunela, šta da ja kažem mojim građanima u Severnoj Makedoniji koliko će ovo trajati, 15-20 godina?”, navodi Pendarovski u intervjuu za Radio-televiziju Crne Gore.

Iako se očekivalo da Severnog Makedonija i Albanija otvore pregovore sa EU-om prošlog meseca, na sastanku čelnika u Luksemburgu, odluka je odgođena, zbog, kako se moglo čuti, podeljenosti u Uniji oko tog pitanja.

“Evropski savet će se vratiti na ovo pitanje da bi došao do jasne odluke što je pre moguće i najkasnije do oktobra 2019. godine”, naveli su ministri spoljnih poslova zemalja EU-a u zaključcima usvojenim na sastanku u Luksemburgu.

Za predsjednika Severne Makedonije, nakon svih poruka koje posljednje vreme stižu iz Brisela, evropska perspektiva Zapadnog Balkana je zamagljena, a put prema evropskoj porodici spor i neizvestan.

Vrijeme da EU ispuni obećanja

“Sve što su tražili od nas, sve smo ispunili, uključujući i teške kompromise, i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala”, poručio je Pendarovski.

On kaže da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom sa Crnom Gorom.

Navodi da mnogo znači i pomoć koju Crna Gora, sada kao punopravna članica NATO-a nesebično daje Severnoj Makedoniji, koja će postati 30 članica Alijanse najverovatnije početkom iduće godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision