Petak, 25. Januara 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba25. Januara. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Penzioneri u FBiH očekivali povećanje penzija, a sada upitno hoće li ih ikako dobiti
Naime, ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude riješeno pitanje usvajanja budžeta u Domu naroda Parlamenta FBiH, neće biti isplate ni plaća ni penzija.

U FBiH trenutno ima blizu 416.000 penzionera, što je 19 posto ukupne populacije stanovništva. Na ovaj broj penzionera radnika je blizu 500.000. Dok bi očekivani prosjek trebao biti tri radnika na jednog penzionera, u FBiH za jednog penzionera radi 1,14 radnika.

Prosječna penzija iznosi 42 posto prosječne plaće u FBiH, odnosno 375,4 KM.

“Uzmite naprimjer penzionera koji živi u urbanoj sredini, koji nema nikoga drugog da mu pomogne sa strane. Kako jedan penzioner može podmiriti sve neophodne troškove minimalnom penzijom”, pita se čelnik krovnog penzionerskog udruženja u FBiH Redžo Mehić.

Radnici ne treba da pristaju na uplatu doprinosa na minimalne plaće

A minimalnu penziju od 348 KM prima blizu 190.000 penzionera. Sada je i to neizvjesno i zavisi od usvajanja budžeta.

“Ja kao čelni čovjek rukovodstva penzionera, uz puno uvažavanje premijera Fadila Novalića, za kojeg vjerujem da ima dobre namjere, ističem da penzioneri uopće nisu zadovoljni materijalnim i socijalnim statusom. Mi smo populacija koja je izgradila ovu zemlju, bili smo branitelji i sve što ima u FBiH smo mi stvorili. Shvatamo da je bio rat i da su silne firme propale, da mladi odlaze iz zemlje, ali mi samo tražimo da, ako postoji kriza, teret krize podjednako podnose svi”, kazao je u razgovoru za Klix.ba.

Mehić smatra da trenutno u FBiH postoji veliko raslojavanje i da se pravi jaz između bogatih i siromašnih.

“Treba razmišljati i o budućim penzionerima. Pogledajte koliko radnika radi u realnom sektoru i kolike su njihove plaće. Prosječna plaća u FBiH iznosi 894 KM, ali zahvaljujući administraciji i državnoj upravi. Realni sektor je mnogo niži. Žao
mi je što sindikat više nije glasan. Moramo učiti naše radnike da ne pristaju na uplatu doprinosa na minimalne plaće, a da im se razlika uplaćuje u džep. Vidjet ćete da radni vijek brzo prođe i dođe vrijeme za penziju, a osnovica je nikakva”, naglasio je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision