Subota, 1. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: nap.ba1. Juni. 2019. Bosna i Hercegovina
Do pet godina zatvora za rušenje nacionalnog spomenika BiH

Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović u parlamentarnu proceduru uputio je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se propisuje kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina za osobe koje oštete, učine neupotrebljivim ili sruše nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. 

„Ovaj Zakon predstavlja krivično pravnu zaštitu nacionalnih spomenika države Bosne i Hercegovine. Za uništavanje nacionalnih spomenika predložio sam  identičnu kaznu kao što je ona već propisana za uništavanje ili rušenje vjerskih objekata. Očekujem podršku poslanika iz svih klubova, između ostalog jer se ovim zakonom jednako štite nacionalni spomenici u svim dijelovima BiH, među kojima su i brojni vjerski objekti, istorijski spomenici iz različitih perioda, ali i čitava gradska jezgra. Siguran sam da će, nakon usvajanja Zakona i početka njegove primjene, kada iza rešetaka završi nekoliko vandala, najveći broj nacionalnih spomenika države Bosne i Hercegovine biti trajno sačuvan od oštećenja ili rušenja“ istaknuo je Magazinović.

On je naglasio da za provedbu ovog Zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva obzirom da nadležnost u primjeni Krivičnog zakona imaju već postojeće institucije kao što su Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je do sada skoro 900 objekata i lokacija širom Bosne i Hercegovine proglasilo nacionalnim spomenicima. To predstavlja jedan od vrlo značajnih koraka ka očuvanju kulturne, istorijske i druge raznovrsnosti i naslijeđa Bosne i Hercegovine, koja pripada svim građanima i narodima. Osim toga, poduzete su i određene aktivnosti na očuvanju nacionalnih spomenika u smislu arhitektonskih, građevinskih, restauratorskih i konzervatorijskih radova kojima je kulturno i istorijsko naslijeđe Bosne i Herecgovine sačuvano od propadanja i zaborava. Međutim, poduzete mjere nisu dovoljno sredstvo za potpunu zaštitu nacionalnih spomenika, jer i dalje postoji znatan broj osoba kojima je skrnavljenje, oštećenje i uništenje različitih spomenika prihvatljiv način izražavanja mržnje, netrpeljivosti i netolerancije prema drugom i drugačijem. Zbog toga je usvajanje ovog Zakona veoma važan korak u pravcu zaštite nacionalnih spomenika BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision