Ponedjeljak, 8. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba8. Jula. 2019. Zanimljivosti
Plaćanje cestarina gotovinom u Hrvatskoj za tri godine postaje prošlost
Novi sistem naplate cestarine bit će predstavljen javnosti ove sedmice, navodi dnevnik, dodajući da ga je, nakon analize, Ministarstvu prometa RH predložila španska konsultantska tvrtka IDOM.

Prema tom prijedlogu vozači će moći birati hoće li u automobilu imati transponder koji će bežičnom tehnologijom registrirati njihov ulazak i izlazak s autoceste ili će cestarinu plaćati sistemom očitavanja registracije. To će vrijediti za korisnike prve i druge kategorije, motocikle i vozila, a korisnici svih drugih kategorija moći će koristiti samo DSRC sistem

Sugovornici Jutarnjeg lista ističu da je jedna od glavnih poruka uvođenja novog sistema da korisnik s novim sustavom ne smije plaćati cestarinu više nego danas. Također ističu da će korisnik s novim sustavom cestarinu plaćati točno u lipu, a danas se iznosi zaokružuju na okrugli iznos. Tvrde da će se na ovaj način uvesti i veća protočnost prometa, ali i eliminirati finansijske malverzacije jer više neće biti gotovine i blagajnika.

Sistemi za očitavanje transpondera bit će postavljeni na ulazima na autocestu, a mogu se postaviti i na vijadukte ili mostove. Riječ je zapravo o modernijoj verziji ENC uređaja, osim što DSRC omogućuje naplatu bez zaustavljanja i očitavanje signala transpondera i pri brzinama od 130 kilometara na sat.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision