Utorak, 20. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: Vijesti.ba / N120. Avgusta. 2019. Zanimljivosti
Počasno Srce Sarajeva Timu Rothu

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana, u 18:00, održati će Masterclass u kinu Meeting Point.

Britanac prepoznatljiv po sjajnoj interpretaciji akcenata svoj debi u glumačkim vodama doživio je 1982. godine u TV filmu “Made in Britain”, gdje je glumio mladog skinheada – Trevora.

Godinu kasnije ostvario je saradnju sa čuvenim režiserom Mikeom Leighom na filmu “Meantime”, za koji i danas tvrdi da mu je jedan od najdražih projekata na kojima je radio. Do preseljenja u Los Angeles gdje je ostvario svoj puni potencijal i dosegao slavu, Roth je sarađivao i sa Stephenom Frearsom na filmu “The Hit”, a 1990. godine glumio je i Vincenta Van Gogha i filmu “Vincent and Theo”.

Pomenute devedesete godine njegov talenat je prepoznao Quentin Tarantino, koji ga je uvrstio u postavu filma Reservoir Dogs, gdje je glumio Mr. Orangea. Moglo bi se poslije ovoga napisati da je ostalo historija – no Roth je nastavio oduševljavati publiku diljem svijeta svakom narodnom ulogom.

Tarantino mu je 1994. godine povjerio i ulogu u “Pulp Fictionu”, a sarađivali su i na filmu “Four Rooms”, čiji je jedan segment režirao Tarantino.

Do kraja devedesetih godina etablirao se u jednog od najprepoznatljivijih glumaca današnjice, a spisak režisera sa kojima je sarađivao je impresivan: Woody Allen, Giuseppe Tornatore, Francis Ford Coppola, Tim Burton, Alexandre Rockwell, Michael Steinberg i mnogi drugi.

Publici je također poznat po TV seriji “Lie To Me” iz 2009. godine.

Roth se 1999. godine okušao i kao režiser, a njegov film “The War Zone” prošao je jako opaženo i kod publike, ali i kod kritike. Od 2010. godine je u producentskim vodama. Izvršni producent je serije Lie To Me, ali i filmova 600 Miles i Chronick.

U filmografiji za 37 godina staža u glumi ima zabilježenih 106 uloga na filmu i TV-u

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision