Ponedjeljak, 2. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: avaz.ba2. Decembra. 2019. USK
Podrška projektu zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica i Toplica u Bihaću

Rješavanje pitanja vezanih za vode i zaštitu okoliša predstavljaju osnovne  preduvjete za planskim korištenjem zemljišta i zaštitom prostora, kao osobito vrijednog i ograničenog dobra. Održiv razvoj limitiran je racionalnim korištenjem zemljišta, prostora, i prirodnih dobara.

Pravo na korištenje sredstavaFonda za zaštitu okoliša Federacije BiH dobilo je i Grad Bihać. Projekt „Izrade Elaborata zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica  i Toplica Grad Bihać” Fond je podržao sa iznosom do 24.000 KM.

Vodovodni sistem općine Bihać sastoji se od gradskog (centralnog) sistema, koji koristi  vodu sa izvorišta Klokot i Privilica, vodovodnog sistema Kulen Vakuf – Ostrovica te dva vodovodna podsistema, Orašac-Toplica i Gata. S gradske vodovodne mreže pitkom vodom se snabdijeva preko 60.000 stanovnika.

Dio vodovodne mreže u općini Bihać izgrađen je od azbestno-cementnih cijevi, što  predstavlja veliku prijetnju za kvalitet vode, a veliki dio mreže je već dotrajao, stoga bi bilo potrebno izvršiti rekonstrukciju i zamjenu dijela vodovodne mreže. Stare i dotrajale cijevi uzrokuju i velike gubitke u vodovodnom sistemu.

Sve ovo su razlozi zašto se Fond uključio u izradu Elaborata zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica i Toplica.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision