Petak, 14. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba14. Juni. 2019. Bosna i Hercegovina
Policajci u Federaciji BiH godinu dana ne mogu u penziju, najavljuju proteste
Naime, godinu dana nakon usvajanja federalnog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju policijski službenici iz Federacije BiH ne dobijaju rješenja o odlasku u penziju, jer program za izračun ličnog koeficijenta za isplatu penzija nije uspostavljen.

Paralelno s donošenjem Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju usvojen je i Zakon o izmjenama zakona o policijskim službenicima u kojem je definisan način penzionisanja policijskih službenika, odnosno izračun koeficijenta za obračun penzije.

Međutim, predsjednik Skupštine Saveza sindikata policije u ministarstvima unutrašnjih poslova Federacije BiH Dževad Velagić za Klix.ba kaže da je nakon usvajanja zakona federalni Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje bio u obavezi da izvrši izradu programa o načinu izračuna ličnog koeficijenta. Ali, to se, prema njegovim riječima, do danas nije dogodilo.

“Nakon više od godinu dana zavod nije uradio ništa, nama se obećavalo, ali to nije ostvareno. Prema provjerenim podacima, nijedan policijski službenik u proteklih godinu dana u Federaciji BiH nije penzionisan. Naš kolega Ismet Žunić iz Policijske stanice Čelić zavodu je 1. jula 2018. godine podnio zahtjev za penzionisanje, ali do danas nije dobio izračun koeficijenta, niti rješenje o penzionisanju”, ističe Velagić.

On kaže da se lični koeficijenti policijskih službenika izračunavaju na osnovu prosjeka iz pet najpovoljnijih godina provedenih u službi.

“Mi smo već tražili sastanak s predstavnicima zavoda kako bismo pokušali riješiti ovaj problem, ali oni su to odbijali. Ovaj problem se odnosi na uposlenike svih policijskih agencija u BiH, čiji pripadnici imaju mjesto prebivališta na prostoru Federacije BiH”, naglašava Velagić.

Veliki broj policijskih službenika uz obračun ratnog radnog staža sada ispunjava uslove za odlazak u penziju, međutim zbog nepovjerenja prema federanom Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje duže ostaju na radnim mjestima.

“Ljudi se ne upuštaju u to, jer vide kako se zavod odnosi prema njihovim kolegama. Ostaju duže u službi, jer moraju od nečega živjeti”, nastavlja Velagić.

Tačan broj policijskih službenika koji u ovom trenutku čekaju na rješenje o penzionisanju bit će poznat uskoro, s obzirom na to da se trenutno radi na prikupljanju podataka iz svih policijskih agencija.

Velagić ističe da će na idućem sastanku Upravnog odbora Saveza sindikata policije u ministarstvima unutrašnjih poslova Federacije BiH biti doneseni idući koraci vezani za borbu policajaca u ostvarivanju prava.

Jedan od idućih poteza je izlazak na proteste ispred zgrade federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje ili Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, a to bi se moglo dogoditi krajem ovog mjeseca, ukoliko se ne uspostavi program za izračun ličnog koeficijenta za isplatu penzija te samim tim i omogući odlazak policajaca u penziju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision