Četvrtak, 25. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba25. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Politička kriza u BiH: Rješenja još nema

Vlast u Bosni i Hercegovini neće biti formirana prije jeseni, poručili su predstavnici vodećih stranaka koji i dalje imaju nepromijenjene stavove. Za to vrijeme sve je glasnija priča o novoj parlamentarnoj većini na državnom nivou. Ima li kraja političkoj krizi?

Bliži se godina dana od Opštih izbora u BiH, a vlast u našoj zemlji još uvijek nije formirana. Na sceni je politički neuspjeh, kaže ministar Mirko Šarović. Spreman je da bude novi predsjedavajući Vijeća ministara.

“Ukoliko postoji adekvatna parlamentarna većina, zašto da ne. Ja ili neko drugi. SDS neće stajati po strani i gledati šta to rade drugi. Razgovaraće sa drugim političkim opcijama i vidjećemo do čega će doći”, kazao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Vlast mogu konstituisati samo izborni pobjednici, a nikako gubitnici iz Republike Srpske, poručuju iz SNSD-a.

“Vidljivo je da postoji jedna struktura zapadnih zemalja i njihovih ambasadora koji su prisutni u BiH da i sada žele da modeliraju jednu takvu vrstu vlasti na zajedničkom nivou. Mislim da ona nije dala nikakve efekte u prethodnom mandatu, i da ćemo se, u političkom kontekstu, vrtjeti u krug”, smatra šef Kluba zastupnika SNSD-a u parlamentarnoh skupštini BiH Staša Košarac.

A u krug se, već devet mjeseci, vrti postojeća parlamentarna većina sa istim zahtjevima – NATO put i Izborni zakon.

“Ako je gospodin Tegeltija spreman ponuditi siže njegovog programa, koji će se osloniti na Ustav, poštovanje ustava i vladavinu zakona, mi možemo Vijeće ministara, odnosno mandatara, imenovati prije augusta u ovih sedam dana. Dakle, što se tiče SDA, to je jedan jedini uslov”, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Ostalo je sada da vidimo kako u tom našem nesnalaženju doći u poziciju da budući predsjedavajući Vijeća ministara pripremi za Predsjedništvo jedan svoj istup kako bi ga Predsjedništvo moglo, eventualno, predložiti”, kazao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

I dok se čeka formiranje Vijeća ministara, ne radi ni Parlamentarna skupština BiH. Svojim neradom i neusvajanjem važnih zakona, nanijeli su ogromnu štetu državi.

“Preko 30 zakona čeka. Kada preko 30 finansijskih sporazuma čeka, oni su već sada teški više od 600 miliona eura. Vezani su za svaki pedalj BiH”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Iako svjesni situacije, domaći političari ne čine ništa da riješe ovu paradigmu. Za to vrijeme slušamo priču o novoj prekompoziciji parlamentarne većine na državnom nivou, što je nerealno, smatra novinar agencije Patria Armin Aljović.

“To ne znači da bi se situacija u BiH raspetljala. Naprotiv, pitanje je kako bi funkcionisala ta vlast, s obzirom da znamo da ona na neki način, po vertikali, mora biti uspostavljena od kantona, entiteta do državnog vrha”, kaže naš sagovornik.

Jedino realno je da vlast formiraju izborni pobjednici, saglasni su i postojeći koalicioni partneri. Poznavaoci političke situacije u našoj zemlji ne usuđuju se prognozirati šta nas čeka na jesen i kako će se raspetljati ova politička kriza.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision