Subota, 17. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba17. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Politička situacija u BiH sve je napetija.Hoće li biti održane sjednice Predsjedništva BiH planirane za utorak?
Politička situacija u BiH sve je napetija, naročito u iščekivanju vanredne i redovne sjednice Predsjedništva BiH gdje bi osim puta u NATO trebalo da se raspravlja i o konačnom imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Uprkos potpisanom Sporazumu SNSD-a, HDZ-a i SDA, čini se da će Savjet ministara ostati u tehničkom mandatu, ali i da od NATO puta nema ništa. U intervju za našu televiziju, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da će na narednoj sjednici Predsjedništva glasati protiv Godišnjeg nacionalnog plana.

Situacija u BiH je neizdrživo loša, kaže srpski član Predsjedništva BiH, a cilj je degradiranje pozicije Srba na nivou BiH. Najavljena vanredna i redovna sjednica Predsjedništva, prema svemu sudeći, neće pomjeriti BiH sa statusa kvo – niti će Savjet ministara izaći iz tehničkog mandata, niti će BiH krenuti ka NATO.

– Јa ne tražim da se ta tačka povuče sa dnevnog reda, ali ću glasati protiv jer me na to obavezuje odluka Narodne skupštine Republike Srpske. Naravno, imam neke mogućnosti vezane za tu vanrednu sjednicu. Čini se da imenovanja predsjedavajućeg neće biti. Sačekaćemo 5. septembar, a onda ćemo vidjeti šta ćemo – kaže Dodik.

Da je Sporazum na klimavim nogama pokazuju istupi lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je medijima poručio da se nada da će Dodik promijeniti mišljenje i prihvatiti redukovani tekst Godišnjeg nacionalnog plana za pristup NATO. Upravo tu leže dva osnovna problema, kaže Dodik.

Prvo, to ne može nositi naziv nacionalni plan, jer u BiH postoje konstitutivni narodi a ne jedan narod, drugo, dodaje, jasno se navodi da je taj plan zapravo automatsko članstvo u NATO. Dodaje da nije istina da je mijenjao mišljenje, jer su i na samom potpisivanju Sporazuma prisutni znali njegov stav o NATO.

– Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali Sporazum, da ANP neće doći na dnevni red, niti će biti usvojen i da ne računaju na našu podršku. Sam Bakir Izetbegović je rekao da je o ANP počeo da razmišlja nakon potpisivanja Sporazuma. Pitajte ga u srijedu o promjeni stava – jasan je Dodik.

Zbog očite međunarodne podrške, prije svega Amerikanaca u BiH, Bošnjacima ne bi bio prvi put da izigraju dogovor, nadajući se da će dobiti i ono što im ne pripada, kaže Dodik. To, dodaje, pokazuje i pokušaj uplitanja američkog diplomate zaduženog za Evroaziju, Metjua Palmera, u unutrašnja pitanja BiH.

– Јuče su tražili da Amerikanci imaju uvid u to šta je tu na dnevnom redu. Јa sam rekao da oni ne mogu da se miješaju u to- To je sjednica organa, a njihoo uplitanje je direktno miješanje u unutrašnje stavri neke zemlje, ali to njima nije neprihvatljivo kao meni. Rekao sa da moji saradnici iz kabineta neće učestvovati u tom razgovoru, a ond aus oni rekli “Dodika naljutio Palmer”. Šta ima veze šta je Palmer rekao? – navodi srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da će se reakcija Srpske na sve što se bude dešavalo u utorak, za kada su zakazane vanredna i redovna sjednica Predsjedništva BiH, znati nakon 5. septembra, kada ističe rok važenja potpisanog Sporazuma.

Srpski član Predsjedništva BiH neprihvatljivim smatra i miješanje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji smatra da je Dodikova izjava da će Srpska poništiti sve odluke koje su nametnuli Inckovi prethodnici, ako vlast na bh. nivou ne bude formirana u skladu sa Sporazumom, suprotna Dejtonu. Dodik podsjeća da su upravo visoki predstavnici urušili Dejton, jer su Srpskoj, svojim odlukama, oteli 83 nadležnosti.

– Možda neću uspjeti u nekim stvarima, ali ću pokušati da ostavim generacijama koje dolaze poruku da je to neprihvatljivo i da se protiv toga trebaju boriti. A Incko bi trebalo da pokrije svoj i kriminal visokih predstavnika koji su kršili međunarodno pravo – smatra Dodik.

Dodik upozorava da je vladavina međunarodnog faktora u BiH sve vrijeme bila usmjerena protiv Srpske. Zbog svega, ne isključuje mogućnost da se o svim ovim pitanjima izjasni Narodna skupština RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision