Ponedjeljak, 12. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtvusk12. Avgusta. 2019. USK
Poljoprivreda u Krajini: Stari problemi i dalje prisutni, prinosi bolji nego što se činilo početkom godine

Na početku sezone vrijeme nije obećavalo dobru godinu, no prilike su se donekle stabilizirale pa sada poljoprivrednici mogu mirnije dočekati kraj godine. To se prije svega odnosi na stočare koji za sada mogu biti zadovoljni sa usjevima koji će im obezbjediti dovoljne količine stočne hrane.

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, početak godine nije bio za optimizam, ali su se u međuvremenu stabilizirale vremenske prilike, te se može reći da su prinosi iznad očekivanja. Nažalost, razloga za optimizam kada su u pitanju drugi uslovi u kojima rade farmeri sve je manje.

Stari problemi su i dalje ostali. Od nedovoljnog izdvajanja za poljoprivredu, kašnjenja u isplati poticaja, prije svega sa federalnog nivoa, nepovoljnih kredita do sve izraženijih teškoća nedostatka radne snage na poljoprivrednim gazdinstvima. U ovakvim uvjetima uspjeli su opstati samo velike farme dok su one manje uglavnom ugašene a njeni vlasnici već odavno život nastavili u nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

Ono što je međutim pozitivno da su u porastu količine proizvedenog mlijeka. Sa ovom informacijom zadovoljan je kantonalni ministar poljoprivrede ako se uzmu u obzir ukupne prilike u agraru. Vlada USK, pored planiranih redovnih sredstava za poticaje, ove godine planirala je značajan iznos za one koji se jave sa dobrim idejama o pokretanju vlastitog biznisa ili proširenju prerađivačkih kapaciteta u poljoprivredi.

Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede USK između ostalog kaže kako se radi o nepovratnim sredstvima na koja će moći aplicirati mladi ljudi koji žele pronaći u ovoj oblasti svoje mjesto i egzistenciju, a tu su i start-up projekti utemeljeni na biznis planovima.

Poljoprivrednici međutim i dalje apeliraju da im nadležni osiguraju mogućnost da kroz povoljne kredite ili bespovratna sredstva nabave potrebnu mehanizaciju te infrastrukturno ojačaju gazdinstva.

Podsjetimo, da uprkos aktuelnim problemima USK i daljeje vodeći u Federaciji po proizvodnji mlijeka odnosno 40 posto ostvarene ukupne proizvodnje upravo stiže iz Krajine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision