Četvrtak, 11. April 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba11. April. 2019. Svijet
Pompeo želi Kinu u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) ocijenio je da bi se Kina trebala priključiti sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja “Start”, za čije se pregovaranje s Rusijom pripremaju Sjedinjene Američke Države.

Bilateralni sporazum o smanjenju strateškog naoružanja kojim se nuklearni arsenali SAD-a i Rusije održavaju na mnogo nižem nivou od onog tokom Hladnog rata, ističe 2021, u vrijeme velikih napetosti između Moskve i Vašingtona.

Pompeo je naveo da se novi “Start u najvećem dijelu poštuje”, za razliku od Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz kog su Sjedinjene Američke Države istupile u februaru, istovremeno optužujući Rusiju za njegovo kršenje.

Tim sporazumom su bili zabranjeni projektili dometa od 500 do 5.500 kilometara.

“Predsjednik Donald Tramp je bio veoma jasan: ako možemo da postignemo dobar sporazum, čvrst sporazum o kontroli naoružanja, to treba i da uradimo”, rekao je Pompeo pred kongresnim komitetom.

Prema istraživačkom centru Udruženje za kontrolu naoružanja, Sjedinjene Američke Države posjeduju 6.550 nuklearnih bojevih glava a Rusija 6.850, dok Kina trenutno ima 280 nuklearnih bojevih glava.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision