Petak, 12. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembra. 2014. USK, Vijest dana
Poplave u Bihaću i Cazinu

Poplave su ponovo pogodile BiH. Na području opština Cazin i Bihać poplavljeno je nekoliko stambenih objekata, te nekoliko putnih pravaca na kojima je saobraćaj obustavljen ili se otežano odvija, navodi se u vanrednom izvještaju Civilne zaštite Federacije BiH.

U cazinskim naseljima Čizimići i Muranovići voda, koja se slila sa okolnih brda, ušla je u štale i kuće, dok je saobraćaj obustavljen preko mosta u naselju Rajak, na rijeci Mutnici.

Nekoliko kuća, štala i garaža poplavljeno je u naselju Pjanići u opštini Cazin, gdje je poplavljen i regionalni put, pa se saobraćaj odvija otežano i na vlastitu odgovornost vozača.

Plavni talas zahvatio je i naselja Tržac i Tržačka Raštela, gdje ima poplavljenih stambenih objekata.

Prijavljeno je oko 15 kuća u koje je ušla voda, a vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i građani ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekta na području Cazina i vrećama sa pijeskom pokušavaju da spriječe dalje plavljenje.

Most preko Čajina potoka za cazinsko naselje Kapići i most prema Kovačevići, na riječici Gračanici, poplavljeni su, pa je saobraćaj obustavljen.

U naselju Huremagići poplavljena je jedna traka magistralnog puta, dok na kolovozu ima nanosa pijeska.

Na građane je apelovano da bez razloga ne kreću na putovanja prema ovim komunikacijama i preko navedenih mostva da bi izbjegli neželjene posljedice i moguće nesreće.

Na području Bihaća od oborinskih voda došlo je do plavljenja dvorišta i nekoliko pomoćnih i stambenih objekata u nekoliko ulica.   U Bihaću su se izlili kanali zbog obilnih padavina i pod vodom je nekoliko naselja.Poplavljeni su Čavkići, Veliki Lug, Založje, Gata, Kamenica i Ripač. Posebno je teško u naselju Luke, u centru Bihaća, gdje su i kuće ratnih invalida.

U većini slučajeva razlog plavljenja su neočišćeni i zatvoreni propusti.

Ekipe Vatrogasne službe i Civilne zaštite opštine Bihać su i dalje na terenu i intervenišu po potrebi.

Vodostaj rijeke Une u 20 časova iznosio je 60 centimetara i u blagom je porastu, a prva kritična tačka je 100 centimetara.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno rominja sitna kiša i nema opasnosti od većih padavina ili plavljenja.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona kiša je počela da pada, uz jak vjetar, oko 21.20 časova.

Iz ostalih kantonalnih operativnih centara Civilne zaštite za sada nema informacija o padavinama ili problemima usljed padavina.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision