Ponedjeljak, 10. Juna 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba10. Juna. 2019. USK
Porodiljama u USK-u duguju pet miliona KM

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike USK za porodiljske naknade korisnicama duguje više od pet miliona maraka, a posljednja naknada isplaćena je za 2016. godinu, potvrdila je resorna ministrica, Nermina Ćemalović.

“Mogu samo konstatovati da su ova dugovanja naslijeđena, da su veoma velika i da smo u značajnom problemu. Na nama je da se suočimo s tim i da pokušamo naći adekvatno rješenje kako bi bar djelimično izmirli dugovanja”, kazala je Ćemalovićeva.

Ona je potvrdila da ukupna dugovanja ovog ministarstva prema socijalnim kategorijama iznose 10,5 miliona maraka i da su nastala u posljednjih desetak godina.

Ističe da se dugovanja prenose iz godine u godinu, te da ih je zbog loše finansijske situacije u kantonalnom budžetu do sada bilo nemoguće izmiriti.

“Ovogodišnjim budžetom planirali smo nešto veća sredstva u ove svrhe i uskoro ćemo prvu tranšu prebaciti centrima za socijalni rad, kako bi započela isplata bar dijela dugovanja”, naglasila je Ćemalovićeva.

U centrima za socijalni rad u gradovima i općinama na području USK kažu da su zbog tog problema suočeni s velikim poteškoćama u radu i da im prijeti blokada računa.

U Centru za socijalni rad u Bihaću su potvrdili da porodiljama za naknade duguju oko dva miliona maraka i da ih je tužilo dosta korisnica.

“Na svu sreću još uvijek nemamo nijednu izvršnu sudsku presudu. Međutim, samo je pitanje dana kada će se one početi donositi i tada ćemo imati velike probleme”, kažu u ovoj ustanovi.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision