Petak, 5. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Septembra. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Porošenko: Danas moguća naredba o prekidu vatre – Na samitu NATO optužbe protiv Rusije – Borbe uoči sastanka u Minsku ipak nastavljene

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je oprezni optimista povodom sastanka u u Minsku čiji je cilj sprovođenje mirovnog plana za Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da će danas narediti ukrajinskim trupama da prekinu vatru u okršaju sa proruskim snagama, što će otvoriti put primjeni “faznog mirovnog plana”. Prekid vatre zavisi od ishoda sastanka preedstavnika Ukrajine, Rusije i OSCE-a u Minsku.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da plan o prekidu vatre na istoku Ukrajine treba da bude potpisan danas u Minsku i da će NATO podržati svoje članice u pružanju vojne pomoći Ukrajini. “Kontakt grupa” sastavljena od predstavnika Kijeva, Moskve i OSCE-a trebalo bi da se sastane danas s pobunjenicima u glavnom bjeloruskom gradu. Porošenko je, u obraćanju na marginama samita NATO u velškom gradu Njuportu, napomenuo da prekid vatre zavisi od ishoda sastanka , prenose agencije. “U Minsku treba da bude potpisan dokument koji predviđa etape za sprovođenje mirovnog plana za Ukrajinu. Ključna odredba plana je prekid vatre”, izjavio je Porošenko na marginama samita NATO u Njuportu, prenosi AFP. “U 14.00 po lokalnom vremenu (13.00 po srednjevropskom), ako se sastanak u Minsku održi, pozvaću generalštab da uspostavi bilateralni prekid vatre i nadamo se da će primjena mirovnog plana početi”, rekao je Porošenko u Velsu. Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je u srijedu mirovni plan u sedam tačaka, poslije telefonskog razgovora s Petrom Porošenkom. Prema podacima UN, između sredine aprila i sredine avgusta u borbama ukrajinske vojske i lokalnih milicija poginulo je više od 2.100 ljudi, dok je više od 5.000 ranjeno.

Ukrajina je pojačala svoje odbrambene snage u luci Marijupolj na Azovskom moru, posle izvještaja da proruske snage napreduju ka gradu s tenkovima i artiljerijom.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision