Četvrtak, 4. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembra. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Porošenko najavljuje primirje – Rasmusen: Rusija napada Ukrajinu – Lavrov: Rusija se protivi ulasku Ukrajine u NATO

Kijev – MOSKVA – Vels – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je zvanična Moskva spremna da preduzme “praktične korake” u cilju deeskalacije krize u Ukrajini, u skladu sa predlozima koje je juče iznio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je da će proglasiti prekid vatre i u petak u 11h po srednjoevropskom vremenu ukrajinske snage obustaviće operacije u zavisnosti od potvrde od održavanja sastanka (Kontakt grupe) u Minsku. Istovremeno, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je optužio Vašington da podržava, kako tvrdi – “ratnu partiju” u Kijevu u trenutu kada se očekuje odgovor ukrajinskih lidera i pobunjenika sa istoka na mirovni plan.

S druge strane jedan visoki zvaničnik NATO rekao je za Rojters da Rusija u Ukrajini ima nekoliko hiljada vojnika i stotine tenkova i oklopnih vozila. U međuvremenu, pojedini izvori sa lica mesta tvrde da je počeo napad na grad Marijupolj iz smera Novoazovska koji su nedavno osvojili proruski separatisti. Rusija napada Ukrajinu, rekao je danas generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen u velškom gradu Njuportu na početku dvodnevnog samita NATO.

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je zvanična Moskva spremna da preduzme “praktične korake” u cilju deeskalacije krize u Ukrajini, u skladu sa predlozima koje je juče iznio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Nadamo se da će predlozi Putina biti uzeti u obzir, posebno od strane zvaničnog Kijeva, kao i predstavnika Donjecka i Luganska”, rekao je Lavrov, a preneo Rojters. Ponudivši saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), ruski šef diplomatije je izjavio: “Spremni smo da zajedno sa OEBS-om preduzmemo praktične korake u cilju deeskalacije krize.”

Putin je juče, nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, iznio je plan u sedam tačaka za rješenje oružanog sukoba u Ukrajini.

Prema tom planu, Putin je najprije naveo prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, zatim povlačenje ukrajinskih snaga na razdaljinu sa koje ne može artiljerijom da se gađa po naseljima na jugoistoku zemlje, preneli su ruski mediji. Slijedeća faza bila bi uspostavljanje objektivne i potpune međunarodne kontrole prekida vatre i praćenje stanja u bezbjednosnoj zoni.

Kao četvrtu tačku Putin je naveo prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije protiv civila i naselja.

Peto je razmena zarobljenika po sistemu “sve za sve” bez postavljanja posebnih uslova, a šesto uspostavljanje humanitarnih kridora za izbjeglice i dostavljanje pomoći u Donbas.

Posljednjom, sedmom tačkom plana predviđeno je direktno pristupanje ekipama za obnovu uništene i oštećene infrastrukture u Donbasu i obezbeđivanje pomoći za popravke. Putin je izrazio nadu da će rešenje za situaciju u Ukrajini biti usvojeno 5. septembra na sastanku kontakt grupe predstavnika Kijeva i jugoistočne Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas da se Rusija protivi ulasku Ukrajine u NATO i upozorio je SAD da ne pokušavaju da nametnu svoju volju bivšim sovjetskim republikama.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision