Petak, 18. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba18. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Predloženo da se maksimalne otpremnine u institucijama BiH ograniče na 10.728 KM
Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjeni zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH navodeći kako zaposleni u institucijama BiH trenutno imaju “pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visni svojih šest ostvarenih neto plaća, isplaćenih u proteklih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije” bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima.

“Ovakvo rješenje dovodi do situacija u kojim pojedini zaposleni ostvaruju neopravdano visoke otpremnine koje su u potpunosti nesrazmjerne ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i u suprotnosti sa svrhom otpremnine da zaposlenom olakša tranzicioni period kod odlaska u penziju, a ne da ga nagradi enormnom naknadom”, naveo je Arnaut.

On navodi da, naprimjer, članovi Predsjedništva BiH imaju pravo na otpremninu u minimalnom iznosu od 29.820 KM, ministri u Vijeću ministara BiH minimalno 25.347 KM, ombudsmeni minimalno 23.856 KM i tako dalje. Ističe i da su ovi iznosi u pravilu viši zbog naknada za minuli rad i sličnih naknada koje se dodaju na osnovnu plaću i ulaze u neto plaću.

“Predloženi zakon zadržava pravo značajnog broja zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu u iznosu njihovih šest neto plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, odnosno šest prosječnih plaća u BiH ukoliko je to za njih povoljnije, ali uvodi ograničenje na maksimalan iznos otpremine koja se može isplatiti na 12 prosječnih plaća u BiH. Ovim minimalan iznos otpremnine ostaje isti kao i do sada, 5.364 KM, ali se maksimalan iznos otpremnine ograničava na 10.728 KM”, obrazlaže Arnaut.

On zaključuje da bi svi zaposleni s koeficijentom od 3,55 i nižim (šefovi odsjeka i niže) zadržali otpremninu u istom iznosu na koji trenutno imaju pravo, dok bi se ograničavanja u praksi odnosila na zaposlene s koeficijentom višim od 3,55 počevši od savjetnika ministara pa nadalje.

Arnaut je predložio da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku s obzirom na to da je formulisan na jednostavan način i da je identičan prijedlog zakona već usvojen na Ustavnopravnoj komisiji Zastupničkog doma PSBiH i u sva čitanja u Komisiji za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH, kao i u prvom čitanju u Zastupničkom domu PSBiH.

Inače, identičan prijedlog zakona odbijen je u drugom čitanju u Zastupničkom domu PSBiH u drugom krugu nakon što je dobio 23 glasa za, četiri suzdržana i 12 protiv i to zbog nedostatka entitetske većine.

Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)

Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)

Podsjećamo da sve što je zakonito ne mora nužno biti moralno, dokazano je na primjeru bivše zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Dušanke Majkić koja se našla na udaru kritika jer je uzela 28.000 KM otpreminine da bi se samo dan poslije vratila na posao.

Majkić se tada požalila kako ona nije jedina funkcionerka koja je uzela “samo ono što joj pripada po sili zakona”.

“Valjali su me po prašini kad god je bila prilika. Ono što je dodijeljeno Dušanki Majkić, dodijeljeno je 20 ili 30 puta prije toga. Ja sam to zaradila zahvaljujući 40 godina staža, nakon čega sam otišla u penziju”, rekla je Majkić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision