Subota, 23. Mart 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba23. Mart. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Predsjedništvo BiH traži od Hrvatske da promijeni lokaciju za odlaganje nuklearnog otpada

Bosna i Hercegovina zatražila je od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Opština Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na svojoj teritoriji obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa BiH.

Ovo je saopšteno nakon sjednice Prеdsјеdništva BiH danas održane u Sarajevu.

Dalje, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine će, u ime Predsjedništva, uputiti pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavjestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zadužuje se da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, informiše zemlje članice Evropske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hеrcеgоvinе.

Naposlijetku, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, stoji u saopštenju Službe za odnose s javnošću Predsjdništva BiH objavljenom nakon sjednice.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision