Petak, 26. Avgusta 2016.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e26. Avgusta. 2016. Biznis, Vijesti
Predsjednik EBRD-a slijedeće sedmice u posjeti BiH, najava godišnje skupštine 2019. u Sarajevu

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sir Suma Chakrabarti posjetit će sljedeće sedmice dvije države Zapadnog Balkana tokom drugog dijela šire regionalne turneje.

Predsjednik Chakrabarti će posjetiti Bosnu i Hercegovinu od 30. do 31. augusta, i Srbiju od 31. augusta do 1. septembra. Krajem jula Predsjednik EBRD-a je posjetio Kosovo, Albaniju iCrnu Goru. Vrhunac turneje bit će govor koji će predsjednik EBRD-a održati u parlamentu Republike Srbije o podršci regionalnim integracijama zemalja u kojima EBRD djeluje i približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.
Chakrabarti će također najaviti da će Godišnja skupština i Poslovni forum EBRD-a 2019 godine biti održani u Sarajevu.
Predsjednik će se u obje zemlje sastati sa visokim zvaničnicima kako bi razgovarao o rastućem značaju Zapadnog Balkana za EBRD, i o ulozi Banke u regionu. Predsjednik će se također sastati sa predstavnicima kompanija, diplomatske zajednice i predstavnicima drugih međunarodnih financijskih institucija koje su aktivne u regionu. U Sarajevu će se sastati sa vodećim predstavnicima vlasti, potpisati ugovor o zajmu za finansiranje proširenja vodovodne mreže u općini Visoko u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, a također će održati govor na prijemu u povodu proslave 25 godina postojanja Banke i 20 godina djelovanja EBRD-a u Bosni i Hercegovini. U Beogradu, Predsjednik Chakrabarti će se sresti sa Premijerom Aleksandrom Vučićem, predstavnicima diplomatskog kora, financijskih institucija i privrednicima.
Uoči posjete, Predsjednik Chakrabarti je rekao: “Područje Zapadnog Balkana je jedan od naših prioriteta. Ostajemo opredijeljeni da aktivno podržavamo regionalnu integraciju, uključujući i bolju povezanost u oblastima prometa i energetike. Sa zadovoljstvom očekujem dalje proširenje saradnje i razgovore o novim idejama tokom mojih posjeta regionu”.
EBRD je jedan od najvećih investitora na Zapadnom Balkanu gdje je do sada uložilapreko 9,5 milijardi eura, kroz financiranje širokog spektra ključnih projekata u sektorima infrastrukture, energetike i financijskom sektoru. Banka je također osigurala značajnu podršku oporavku nakon globalne financijske krize i katastrofalnih poplava 2014 godine.
EBRD je također aktivna u oblasti strukturnih reformi, uključujući napore na poboljšanju poslovne klime i korporativnog upravljanja, podršku obnovljivoj energiji, jačanje stabilnosti financijskog sektora (u okviru tzv. Bečke inicijative)i podsticanjedrugih sektora uključujući poljoprivredu.
U Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila 1,9 milijardi eura u 133 projekta u proteklih 20 godina. U Srbiji EBRD je do sada uložila oko 4,4 milijarde eura u 204 projekta.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision