Utorak, 10. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba10. Septembra. 2019. Svijet
Predstavljen novi sastav Evropske komisije: Komesar za proširenje je Mađar Laszlo Trocsanyi
Iako se ranije špekulisalo da će hrvatska zastupnica u EU parlamentu i članica HDZ-a Hrvatske Dubravka Šuica biti komesarka za proširenje, to se ipak nije desilo. Ona je postala komesarka za demografiju i demokratiju.

S druge strane, novi komesar za proširenje EU je Mađar Laszlo Trocsanyi. On će na ovoj funkciji naslijediti Johannesa Hahna koji je postao novi komesar za budžet i administraciju. Trócsány je blizak mađarskom premijeru, kontroverznom Viktoru Orbanu. Bio je ministar pravde Mađarske, a trenutno je član EU parlamenta.

Frans Timmermans (Holandija) će biti prvi potpredsjednik Evropske komisije i komesar za klimatske promjene i tzv. European Green Deal.

Margrethe Vestager (Danska) će biti druga potpredsjednica i komesarka za jedinstveno digitalno tržište.

Valdis Dombrovskis (Litvanija) bit će komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu.

Novi komesari su još i Vera Jourova (Češka Republika), komesarka za transparentnost, Margaritis Schinas (Grčka), zaštita okoliša, Maroš Šefčovič (Slovačka), unutarinstitucionalni odnosi.

Dider Reynders (Belgija) preuzeo je resor pravde, a Mariya Gabriel (Bugarska) digitalno tržište EU. Stella Kyriakides (Kipar) bit će odgovorna za resor zdravstva, Kadri Simson (Estonija) za energetiku, Jutta Urpilainen (Finska) za međunarodne odnose, Sylvie Goulard (Francuska) za industriju, Phil Hogan (Irska) za trgovinu, dok Paolo Gentiloni (Italija) preuzima resor ekonomije.

Virginijus Sinkevičius (Litvanija) bit će nadležan za okoliš, Nicolas Schmit (Luksemburg) za tržište rada, Helena Dalli (Malta) za civilna prava, Janusz Wojciechowski (Poljska) za poljoprivredu, Elisa Ferreira (Portugal) za reforme, Rovana Plumb (Rumunija) za transport, Janez Lenarčič (Slovenija) za upravljanje krizom te Ylva Johansson (Švedska) za integracije.

Von der Leyen je kazala da želi Evropsku komisiju koja će biti aktivna, koja će predstavljati istok i zapad.

“Želimo ekonomiju koja radi za građane, želi jaču Evropsku uniju u svijetu i novi poticaj za evropsku demokratiju. Komesar će biti centar mog tima. To je tim koji će trebati dobiti povjerenje Evropskog parlamenta”, kazala je ona.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision