Nedjelja, 22. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: federalna.ba22. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
Predstavnici EK-a uskoro u BiH zbog migrantske krize

Predstavnici Evropske komisije trebali bi do kraja mjeseca posjetiti BiH kako bi s predstavnicima svih nivoa vlasti radili na rješavanju problema migrantske krize, prvenstveno pronalaska novog prihvatnog centra van USK-a. Država je trebala ponuditi dvije lokacije, ali nije nijednu. U međuvremenu, uz prve kiše, uvjeti u prihvatnim centrima pogotovo na Vučjaku su nepodpošljivi, jer migranti tamo nemaju ni osnovne uvjete za život.

Za Evropsku komisiju Vučjak je neuvjetna i neprihvatljiva lokacija od samog početka, zbog čega brigu o migrantima već tri mjeseca vodi sam Crveni križ. Život je ovdje nepodnošljiv.

– Živimo pod šatorom, nemamo ništa. Kada pada kiša previše je vode, ne možemo spavati – priča Ali, migrant iz Pakistana.

Dok Evropa i država žmire pred patnjama ovih ljudi koji žive ispod svih granica ljudskog dostojanstva, u USK-u situacija je katastrofalna, pogotovo nakon nedavnog ubistva na Vučjaku.

– Ovo je drugi slučaj ubistva u dvije godine. Držimo stanje pod kontrolom – kaže portparol policije USK-a Ale Šiljdedić.

Vlada USK-a ponudila je lokaciju Medeno polje koje Evropska komisija ne prihvata, jer, kako kažu, ne žele financirati privatne nego državne objekte. Takvih na području USK-a, tvrde u Vladi kantona, nema.

– Ako je to stav Evropske komisije, nadam se da neće biti licemjerna u smislu da Bira i Miral mogu biti prihvatni centri, a Medeno polje po tom osnovu ne može. Iz tog razloga, tražimo samo jednak tretman u smislu svih centara – poručuje Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK-a (A-SDA).

Vijeće ministara planira skori sastanak s predstavnicima svih nadležnih agencija i institucija radi zauzimanja konkretnog stava o migrantskoj krizi. Zasad se država i kanton ne slažu ni kada je riječ o broju migranata koji borave u BiH.

– U ovom trenutku, prema informacijama nadležnih službi, ima oko 4.000 migranata u BiH. Ide zima i smatramo da će broj biti smanjen – ocijenio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (SDA).

– U kampovima IOM-a ima ih oko 3.100 do 3.500, na Vučjaku do 800. S obzirom na to da vremenski uvjeti dopuštaju, neki još uvijek borave vani. Ili su u tranzitu iz RS-a ili se vraćaju iz RH – ističe Šiljdedić.

Vijeće građana jučer je održalo tribinu na kojoj su poručili da će se, ako država neće, sami organizirati i rješavati migrantsku krizu.

Sve bi trebalo biti jasnije nakon posjete predstavnika Evropske komisije. U protivnom i ovu će zimu teret migrantske krize iznijeti Krajišnici sami.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision