Utorak, 19. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rts.rs19. Novembra. 2019. Region
Pregovori sa EU: Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja

Najveće šanse da bude otvoreno u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU imaju “Pregovaračko poglavlje 4” – o slobodnom kretanju kapitala, i “Pregovaračko poglavlje 2” – o slobodnom kretanju radnika, najavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Uz to, “u proceduri odlučivanja” su “Pregovaračko poglavlje” 21 – o “trans-evropskim mrežama” i “Pregovaračko poglavlje 14” – o politici saobraćaja.

RTS je javila i da je imala uvid u najnoviji izvještaj Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji. Ti periodični izvještaji imaju ključnu ulogu pri odlučivanju o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

U najnovijem izvještaju piše, prenijela je RTS, da Srbija mora da ubrza reforme u oblasti nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

U izvještaju se konstatuje da je u Srbiji “neprimjeren politički uticaj na pravosuđe” čija je najavljena reforma “na čekanju”, dok “ozbiljno kasne” koordinacija antikorupcijskih politika, izmjene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

“Zabrinjavajući su slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja protiv novinara”, navela je RTS iz izvještaja Evropske komisije koja komentariše i hronologiju rada na novoj medijskoj strategiji u Srbiji, konstatuje politički i ekonomski uticaj na medije i zalaže se za veću nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

Evropska komisija je u dijelu izvještaja o “Pregovaračkom poglavlju 24” ocijenila da ima pozitivnih koraka u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv “sajber-kriminala”, trgovine ljudima, pranja novca, te očekuje da sve to “donese bolji učinak u borbi protiv organizovanog kriminala” uopšte, prenio je RTS.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision