Četvrtak, 11. April 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba11. April. 2019. Bosna i Hercegovina
Prekinuta sjednica Zastupničkog doma PSBiH

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je, zbog nedolaska zastupnika iz Republike Srpske.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto otvorila je prvu hitnu sjednicu, ali je odmah konstatovala da ne postoji kvorum za odlučivanje nakon čega je odlučila prekinuti sjednicu.

Krišto je navela da sjednici prisustvuju 22 zastupnika, što je dovoljno za kvorum za rad, ali da nije prisutan niko od zastupnika iz Republike Srpske, tako da nema uslova da Zastupnički dom odlučuje o bilo čemu.

Kako su i najavili, na sjednicu nisu došli zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpskog kluba.


Kako je bilo najavljeno, zastupnici su trebali razmatrati informaciju Vijeća ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica sa osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona (USK).

Druga tačka dnevnog reda trebalo je da bud informacija Kolegija Zastupničkog doma o razlozima neimenovanja članova Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i mogućim posljedicama.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je jučer da zastupnici te stranke neće prisustvovati današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

On je nakon sastanka delegacija SNSD-a i SDA u Sarajevu, rekao da je stav SNSD-a da oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine nemaju šta da rade dok ne bude formiran novi saziv Vijeća ministara.

“Smatram da je to jedna vrsta avanture, sjednica nije dobro pripremljena i materijali nisu adekvatni. Ne postoji još informacija Vijeća ministara o migrantskoj krizi i još nije dostavljena u Parlament”, pojasnio je Košarac.

On je rekao da je nesmotreno formulisana i druga tačka hitne sjednice jer je posao Zajedničkog kolegija oba doma da obavijesti poslanike zbog čega nije formirana delegacija pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražili su poslanici SDP-a, Naše stranke, SBB-a i A-SDA.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision