Četvrtak, 26. Septembar 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba26. Septembar. 2019. Zanimljivosti
Priprema zimnice: Donosimo vam recept za odličnu domaću ljutenicu
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ljutenice su:

20 kg crvenih roga paprika
10 kg paradajza
8 kg patlidžana
2 l ulja
10 kašika soli
15 kašika šećera
ljuti feferoni (po želji)
15 glavica bijelog luka
6 dl vinskog sirćeta
peršunov list (po želji)

Način pripreme:

Paprike, paradajz i patlidžan operite. Paprike ispecite i izrežite na trakice. Paradajz ogulite i sameljite u mašini. Patlidžan ogulite i isjeckajte na kockice. Kuhajte ih pet minuta. Iscijedite patlidžan. U veliku šerpu stavite dva litra ulja, a potom dodajte paradajz. Kuhajte ga 30 minuta.

Potom dodajte patlidžan i nastavite kuhati 30 minuta stalno miješajući. Zatim dodajte paprike i nastavite kuhati još 30 minuta. Dodajte 10 kašika soli, 15 kašika šećera i promiješajte. Potom dodajte sitno isjeckane ljute feferone i miješajte.

Dodajte 15 sitno isjeckanih glavica luka. Kuhajte još 30 minuta. Dodajte šest dl vinskog sirćeta. Na kraju dodajte peršunov list. Miješajte i kuhajte još pola sata. Sipajte punđur u vrele tegle. Pokrijte ih dekom i ostavite da se ohlade preko noći.
Od ove količine možete napraviti 10 kg ljutenice.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision