Utorak, 16. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba16. Aprila. 2019. Zanimljivosti
Prirodni zaslađivači

Šećer je došao na zao glas zbog nepotrebnih kalorija koje njime unosimo. Stevia slovi kao dostojna i zdravija zamjena.

Osim što je u obliku tabletica možete je dodavati u kafu i čaj, a sada se masovno stavlja i u sokove, jogurt, čokoladu… sve je više namirnica u kojim se nalazi. Jeste li se ikada upitala je li namirnica doista zdravija ako sadrži steviju (prirodni zaslađivač)? Donosimo odgovore na najčešća i najvažnija pitanja o steviji. Je li stevia prirodni zaslađivač?. Moglo bi se reći, ali ne potpuno. Dobiva se iz istoimene biljke koja u Južnoj Americi odavno služi kao sladilo. Doduše, stevia koja se nalazi u različitim namirnicama koje kupujemo u supermarketima, dobiva se pomoću raznih hemijskih procesa. Naprimjer, dodaju se aluminijske soli kako bi se prah očistio te kako bi nestala boja. Zbog toga se konačni proizvod ne može označiti kao potpuno prirodan. Koje prednosti ima stevia? Biljka je 300 puta slađa od šećera, zbog čega su potrebne manje količine pa zbog toga stevia gotovo da nema kalorija. Osim što ne deblja, ne uzrokuje karijes te ne djeluje na razine inzulina u krvi, zbog toga je mogu koristiti dijabetičari.

Koliko je zdrava stevia? U malim količinama stevia ne djeluje nimalo loše na zdravlje. Međutim, ne bi trebalo konzumirati više od četiri miligrama stevije na kilogram tjelesne težine (dakle, žena od 60 kilograma smije konzumirati do 240 mg stevije dnevno). U usporedbi s drugim sladilima, preporučena maksimalna doza stevije je prilično mala. To je mjera opreza, jer je u pokusima na životinjama, s ekstremnim količinama stevije, pokazala štetna djelovanja (premda u kliničkim istraživanjima na ljudima nije pokazala štetna djelovanja).

Hoće li nas proizvodi sa stevijom održati vitkim? U svakom slučaju stevia pomaže da smanjimo unos kalorija. Ipak, ne treba računati na to da su proizvodi sa stevijom potpuno dijetalni. Pošto se proizvodima ne smije dodati puno stevije, uglavnom se doda još i običnog šećera. Osim toga, nije potpuno jasno može li stevia, kao i druga sladila, svojom slatkoćom obuzdati apetit ili ga pak još više potaknuti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision