Četvrtak, 11. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembar. 2014. Izdvojeno, Region, Vijesti
Prognoze HMZ-a: Moguće obilne padavine u regionu

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo, Republički hidrometeorološki zavod Banja Luka i Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske izdali su narandžasto i crveno upozorenje, koje ukazuje na mogućnost obilnih padavina u regionu tokom četvrtka i petka. 

Prognoze predviđaju padavine 40 do 60 l/m2, a lokalno čak i do 100 l/m2.

Očekivane količine padavina će sigurno, radi zasićenosti zemljišta vodom usljed prethodnih višemjesečnih padavina, imati značajniji uticaj na porast vodostaja na svim vodotocima u vodnom području rijeke Save.

U skladu s prognozama padavina, Agencija za vodno područje rijeke Save je već poduzela preventivne mjere prema obavezama iz Federalnog operativnog plana odbrane od poplava (FOP), vezane za mogućnost pojave poplavnih voda. Intenzivirane su aktivnosti na praćenju stanja vodostaja u okviru informacionog sistema voda u Agenciji.

Pravna lica angažovana na radovima redovnog održavanja vodoprivrednih objekata u vlasništvu Federacije BiH na poplavnim područjima u Posavini, i poslovima odbrane od poplava su već stavljena u stanje pune operativnosti.

U okviru preventivnih mjera vrši se alokacija opreme i materijalnih sredstava na pojedine lokalitete uz odbrambene savske nasipe.

Dat je nalog za punjenje određene količine vreća sa pijeskom za interventna djelovanja, pojačan je nadzor na svim vodnim objektima na ovom području.

Crpne stanice su u povremenom pogonu u cilju prepumpavanja zaobalnih voda u rijeku Savu.

Prema prikupljenim podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, na većini vodotoka vodnog područja rijeke Save u FBiH, u posljednjih šest sati bilježi se porast vodostaja.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision