Četvrtak, 25. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera balkan25. Jula. 2019. Zanimljivosti
Pronađen brod sagrađen u vrijeme Cristofora Colomba

Istraživači su na dnu Baltičkog mora, nedaleko od obale Švedske, pronašli olupinu broda starog 500 godina i to u veoma dobrom stanju.

Prema navodima istraživača, brod potiče iz kraja 15. ili početka 16. stoljeća, prenose mediji.

Pretpostavlja se da su jarboli na mjestu, a trupovi nedirnuti zbog hladnih, malo slanih i “negostoprimljivih” voda Baltika.

Precizno porijeklo broda još nije poznato. U vremenu iz kojeg najvjerovatnije potiče, nije bilo popularno davanje imena brodovima te je označen kao “Nepoznati brod”, na švedskom “Okänt Skepp”.

Historijski značaj

Brod je dugačak oko 18 metara, metar je kraći od Kolumbove vodeće “Santa Marije”. “Okänt Skepp” je od velikog historijskog značaja, jer je stariji i očuvaniji od drugih potonulih brodova u Baltičkom moru. Sagrađen je u doba Cristofora Colomba i Leonarda da Vincija.

Naučnici MMT-a, zajedno sa arheolozima sa Univerziteta Southampton iz Velike Britanije, produkcijom “Deep Sea” i Institutom za arheološka istraživanja Sodertorn Univerziteta, napravili su 3D model pronađenog broda.

‘Najstariji brod na Baltiku’

Olupinu je prvi put otkrila Švedska pomorska uprava 2009. godine, prilikom sonarnog skeniranja mora. Međutim, potpuni značaj ove olupine je otkriven slučajno, tek deceniju kasnije.

Naučnici su rasporedili vozila na daljinsko upravljanje na palubu broda “Stril Explorer” kako bi što detaljnije istražili olupinu.

Arheolog Pacheco-Ruiz je brod opisao kao “najstariji brod u Baltiku”. Naglasio je da nikad ranije nije pronađen brod sa jarbolima i sidrom u tom području.

Najveće pitanje je kako je brod uopšte završio na dnu jer nema štete koja bi mogla da izazove potonuće.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision