Nedjelja, 14. April 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba14. April. 2019. Zanimljivosti
Pronađena kuća slavnog Shakespearea u kojoj je napisao tragediju “Romeo i Julija”
Historičar londonskog pozorišta Geoffrey Marsh proveo je deceniju istraživajući gdje je engleski dramatičar i pjesnik živio tokom 1590. godine. U tom periodu on je pisao roman “Romeo i Julija” koji je izdat 1597. godine.

Marshova potraga započela je nakon što je 2008. u istočnom londonskom predgrađu Shoreditch otkriveno prvo javno pozorište u Engleskoj, a koje je Shakespeare sagradio 1576. godine i nazvao ga jednostavno The Theatre.

Prethodno je utvrđeno kako je Shakespeare živio u centralnom Londonu u blizini stanice Liverpool Street, tada poznate kao predgrađe St. Helens. Međutim, tačna lokacija nikada nije identificirana.

Geoffrey Marsh (Foto: Paul Harries) Geoffrey Marsh (Foto: Paul Harries)

Sadašnji dokazi upućuju da je engleski pisac živio u kući iznad crkvenog dvorišta St. Helensa kao stanar Kompanije prodavača kože ili udruženja koje se bavilo organizovanom prodajom elizabetanske kože.

“Mjesto gde je Shakespeare živio u Londonu daje nam dublje razumijevanje inspiracije koju je on imao za rad i život. U roku od nekoliko godina migracija iz Londona u Stratford, živio je u jednom od najbogatijih dijelova gradu, zajedno sa moćnim javnim ličnostima, bogatim međunarodnim trgovcima, ljekarima i profesionalnim muzičarima”, rekao je Marsh.

Historičar je dodao kako je život u Londonu povećao Shakespeareov status i utjecao na razvoj njegove karijere u periodu dok se pisac nije odlučio kupiti impresivnu i skupu kuću u Stratfordu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision