Nedjelja, 7. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Septembar. 2014. Svijet, Vijesti
Prvi put većina Škota za nezavisnost – Britanska vlada obećava nova ovlašćenja Škotskoj

Samo 11 dana prije održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske danas objavljeni rezultti najnovije ankete pokazali su da je prvi put većina stanovnika Škotske za nezavisnost od Velike Britanije. Britanska vlada spremna je da obeća niz novih ovlašćenja Škotskoj, ukoliko se na referendumu odluče da ostanu u sastavu Velike Britanije.

U ispitivanju, koje je objavio “Sandej tajms” 51 odsto anketiranih je bilo za nezavisnost, a 49 protiv, ne uzimajući u obzir neodlučne birače.

Iako je vođstvo od dva procenta u okviru statističke greške, rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja značajno povećavaju šanse Škotske nacionalne partije (SNP) na referendumu 18. septembra. “Sandej tajms” je, takođe, objavio da je kraljica Elizabeta II postala veoma zabrinuta zbog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je zbog toga tražila da je svakodnevno obavještavaju o razvoju situacije. Očekuje se da će vlada premijera Dejvida Kamerona sada ponunditi ustupke Škotskoj u poslednjem trenutku, među kojima i vraćanje većih nadležnosti Škotlanđanima, u pokušaju da sačuva uniju Engleske i Škotske koja traje 300 godina.

Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni događaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u međunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AFP. Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem “trajdent” za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kaže SNP, u slučaju nezavisnosti morao biti izmješten iz Škotske do 2020. godine.

Britanska vlada obećava nova ovlašćenja Škotskoj

Britanska vlada spremna je da obeća niz novih ovlašćenja Škotskoj, ukoliko se na referendumu o nezavisnosti Škoti odluče da ostanu u sastavu Velike Britanije, naveo je danas britanski ministar finansija DŽordž Ozborn.

Ozborn je rekao da će planovi biti objavljeni u narednim danima i da je u planu da se Škotskoj da veća autonomiju u pogledu poreza, potrošnje i socijalnih davanja, javio je britanski Bi-Bi-Si.

“Vidjećete, u narednih nekoliko dana, plan akcije je da se daju veća ovlašćenja Škotskoj. Onda će Škotska imati najbolje od oba “svijeta”. Oni će, istovremeno izbjeći rizik odvajanja, ali će imati veću kontrolu nad svojom sudbinom – što je, kako mislim, ono mnogi Škoti žele da imaju”, rekao je Ozborn, prenijela je agencija Rojters.

Ozborn je naveo pružanje većih ovlasćenja Škotskoj vezano za poresku politiku, mnogo veću fiskalnu autonomiju, veću kontrolu nad javnim rashodima, više kontrole nad stopom izdvajanja za socijalna davanja i niz drugih mjera. Planirane mjere Londona u korist Edinburga bile bi rezultat dogovora sve tri glavne partije u britanskom parlamentu i bile bi primijenjene “onog momenta čim bi čuli “ne” na prestojećem referendumu”, naveo je Ozborn.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision