Četvrtak, 11. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembra. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Putin naredio proveru borbene gotovosti na istoku – EU nije postigla dogovor o primjeni sankcija za Rusiju

Ambasadori zemalja EU nisu postigli dogovor o primjeni sankcija koje su prošle nedjelje uvedene Rusiji, a njihov novi sastanak biće održan danas u Briselu, saopštili su evropski izvori. “Ambasadori će se ponovo sastati, kako bi nastavili razgovore o sankcijama, i biće ponovo razmotrena situacija u Ukrajini”, rekao je za AFP jedan neimenovani izvor u Briselu.

Nove sankcije Rusiji podrazumijevaju ograničen pristup tržištu kapitala za velike ruske naftne kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gasprom. Sankcijama je predviđeno i pooštravanje mjera uvedenih krajem jula koje se tiču robe dvostruke – vojne i civilne namjene, kao i tehnologija u sektoru energetike. Evropska komisija danas je saopštila da se ukida pomoć od 125 miliona eura koja je određena sa ciljem podrške povrćarima iz EU, suočenim s ruskim sankcijama. Takva odluka uslijedila je zbog disproporcije zahtjeva, posebno kada je riječ o Poljskoj.

Kako je rekao jedan neimenovani izvor iz Evropske komisije, odluka je donijeta zbog “ozbiljnih sumnji” o validnosti podataka koje je dala Poljska i pošto je ta zemlja tražila 87 odsto pomoći određene 18. augusta. Poljska naftna kompanija PGNIG saopštila je danas da je ruski Gasprom smanjio za 24 odsto isporuku gasa Poljskoj. Poljska, koja zavisi dosta od ruskog gasa, založila se za jačanje sankcija Moskvi zbog situacije u Ukrajini i pruža podršku prozapadnim vlastima u Kijevu.

Putin naredio proveru borbene gotovosti na istoku

MOSKVA – Predsjendik Rusije Vladimir Putin naredio je danas provjeru spremnosti jedinica istočnog vojnog distrikta, javlja Itar tas s.

Kako je izjavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na državnoj televiziji naredba o spremnosti istočnog vojnog distrikta u koje spadaju i područja koja se graniče sa Kinom i Japanom, izdata je u 10.00 časova po Moskovskom vremenu, prenio je AP.

Za sada nije precizirano koliko vojnika će učestvovati u provjeri spremnosti.

Putin je naredio provjeru spremnosti jedinica u regionu Volge i Urala u junu, dok su trajali sukobi u Ukrajini. Putin je juče optužio zapadne zemlje da su stvorile krizu u Ukrajini i koriste je da “vrate NATO u život” i poručio da Rusija nema namjeru da ulazi u novu trku u naoružanju, ali da će adekvatno odgovoriti na svaku bezbjednosnu prijetnju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision