Petak, 18. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba18. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina
Radmanović: Nema sjednice Parlamenta BiH dok se ne imenuje predsjedavajući Vijeća ministara
Radmanović je rekao da je demokratska praksa svih zemalja, pa i BiH, da imaju izbore svake četiri godine i da na izborima narod pokazuje kome daje povjerenje da u ime njega upravlja zemljom.

“To podrazumijeva da nakon svih izbora dođe do formiranja nove vlasti. Svi oni koji kažu da bez obzira na izbore može ostati stara vlast i nakon četiri godine, ruše demokratski dostignut nivo razvoja društva u svojoj zemlji. Tako i partija (Demokratska fronta) Željka Komšića, koja se i rukama i nogama zalaže za neku njima znanu BiH, kaže da izbori nisu ni bili potrebni. Mi u SNSD-u mislimo potpuno obrnuto”, rekao je Radmanović koji je i potpredsjednik SNSD-a.

On je za “Glas Srpske” istakao da je zbog toga ova stranka pokrenula pitanje konstituisanja i Predstavničkog doma, izabrala delegate u Dom naroda i pokrenula pitanje izbora Vijeća ministara.

“Apsurdno je što to još nije učinjeno”, rekao je Radmanović.

On je rekao da su postojali uslovi da se to uradi već do sada, bez obzira na nesporazume unutar FBiH, ali da nažalost postoje oni koji kreiraju sasvim drugu klimu, postavljaju uslove koji nisu uslovi za formiranje vlasti na nivou BiH.

Radmanović kaže da je sada teško procijeniti kada će doći do izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali da SNSD smatra da je taj posao trebalo odavno da bude završen.

“Čini mi se da sazrijevaju uslovi i na drugoj strani da to treba biti završeno. Ne znam čiji može biti interes da izvršna vlast bude u tehničkom mandatu”, rekao je Radmanović.

Na pitanje da li će se sjednice parlamenta zakazivati i održavati do odluke Predsjedništva BiH o predsjedavajućem Vijeća ministara, Radmanović je naveo da za tim nema potrebe.

“Na sjednici kolegija smo zaključili da nema potrebe da se to radi. Nema uslova za formiranje ni stalnih komisija, a samim tim ni za rad parlamenta, jer prva tačka naredne sjednice mora biti izbor komisija”, rekao je Radmanović.

SNSD je za predsjedavajućeg Vijeća ministara predložio bivšeg ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision