Ponedjeljak, 8. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Radnici Gredelj Rewoma krenuli na proteste pred Ambasadu Hrvatske u Sarajevu

Radnici lukavačkog preduzeća Gredelj Rewom, tačnije preduzeća iz Dobošnice, krenuli su jutros za Sarajevo, gdje namjeravaju protestovati ispred Ambasade Hrvatske u BiH.Oni su jutros za Sarajevo krenuli pješke te su u međuvremenu našli prijevoz, tako da će u Sarajevu biti do podneva, potvrdio je za Klix.ba Pašan Murselović, predsjednik sindikata ove firme.

“Pred Ambasadu Hrvatske u Sarajevu dolazi 51 radnik. Naš problem je to što je većinski vlasnik firme Gredelj iz Zagreba. Oni već duže vrijeme ne izmiruju obaveze prema radnicima. Nismo dobili 30 plaća i imamo više od četiri godine neuvezanog staža. Oni uopće ne dolaze u firmu kako bi uspostavili nadzorni odbor i imenovali direktora. Mi smo tražili sastanak s njima, ali su se oni oglušili na to. Sada idemo pred Ambasadu hrvatske da preko ambasadora pokušamo dogovoriti sastanak između predstavnika sinikata, predstavnika Željeznica FBiH, Vlade FBiH i predstavnika Gredelja Zagreb da vidimo šta će biti s nama”, kaže Murselović.

Ova firma ima 78 uposlenih radnika i bavi se remontom vagona, opruga i mašinske obrade i jedina su firma u Bosni i Hercegovini koja može raditi popravke vagona.

Ranije su se obraćali i resornom federalnom ministru Enveru Bjediću kako bi pokušali riješiti svoj status.

“Vlada FBiH je zainteresirana da preuzme filmu Gredelj Rewom Dobošnica sa svim obavezama, sada je stvar do Zagreba, hoće li ustupiti Vladi FBiH, odnosno Željeznicama FBiH, vlasništvo nad firmom ili neće”, kaže Murselović.

Ministar saobraćaja u Vladi FBiH Bijedić prošlog mjeseca je izjavio kako postoji opcija da se Gredelju iz Zagreba ponudi da se odreknu 60 vlasništva ili svoj udio prodaju po niskoj cijeni. U tom slučaju bi se, rekao je ministar, formirala nova kompanija koja bi poslovala u sastavu Željeznica FBiH.

Opcija je i to da, ukoliko vlasnik iz Zagreba ne pristane na prodaju firme, da se napravi nova radionica na području Tuzlanskog kantona za popravku vagona, gdje bi ovi radnici bili zaposleni, a koja će biti u sastavu Željeznica FBiH.

Nijedna od ove dvije opcije još uvijek nije realizirana, tako da su radnici jutros sami krenuli pred Ambasadu da vide kakva je sudbina firme u kojoj rade.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision