Petak, 12. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba12. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Raguž: Obećanja radnicima Aluminija su licemjerna, svi koji su bili na protestu su snimani
Raguž smatra da je glavni zadatak Dragana Čovića jučer bio okončati protest i preventivno djelovati za buduće slične skupove.

“Zbog toga postoji ogromna razlika između onoga što je rečeno radnicima na protestu i onoga što je zaključeno na sastanku koji je u popodnevnim satima bio održan u prostorijama Aluminija. No, i zaključci rečeni radnicima, kao i ovi drugi jednostavno ne piju vodu. Kako se može izbjeći stečaj? Ako, nakon što je uništeno preduzeće, postoji način izbjegavanja stečaja, zašto se uopće išlo u gašenje struje i zašto se dopustila havarija proizvodnih pogona? Na koji će se to način svi radnici vratiti na posao, ali postepeno, kako se obećava? Ako postoji poslovni model po kojem bi se radila rentabilna proizvodnja, uz ovakve tržišne uslove, zašto se taj model nije primijenio ranije”, pita se Raguž.

Dodaje kako najlicemjernije vidi dio u kojem se radnicima obećava kako će biti uključeni u donošenje svih odluka i pita gdje su radnici bili kada je Aluminij bio likvidan i kada se preplaćivalo kooperante, pojedince i druge koji su se uvelike obogatili na grbači firme.

“Cijela priča o Aluminiju ne smije proći bez odgovornosti. Ne političke, nego one realne. Od 1999. do danas se mora preispitati i revidirati rad svih uprava i nadzornih odbora preduzeća, svi poslovni ugovori i sve isplate. Zašto ne dovesti SIPA-u da sve istraži i pokrene kaznene procese? Paralelno sa ovim, mora se riješiti sudbina radnika poduzeća, poučeni iskustvima Žitoprometa, Željezare Stolac i sl. Zašto se ovo mora raditi paralelno? Dok radnici na ulici traže svoja prava, bivši članovi uprave i direktori se vozikaju u vozilima od 150 hiljada KM i vikendicama po moru. Idemo sudskim putem vratiti oteto i namiriti obećanu ‘zaštitu i zbrinjavanje radnika'”, predlaže Raguž.

Rješenje za Aluminij, po predsjedniku HRS-a, je stečaj, racionalizacija, restrukturiranje ljudskih resursa te dijagnoza i saniranje štete, kako bi se definirao rentabilan poslovni model za dalju proizvodnju.

Zanimljivo je da su Raguž i njegova politička opcija jedini koji trenutno djeluju kao opozicija HDZ-u BiH.

“Jučer su nam dojavili kako su snimani svi koji su bili na okupljanju građana ispred HDZ-a i kako su brojni čak i pozivani da odu, jer duguju nešto HDZ-u. Budući da nas iz HRS-a koji smo bili jučer tamo niko nije zvao, poručujem da zovnu i nas, ta ‘nijesmo šugavi’. Šalu na stranu, živimo neku light verziju sjevernokorejskog modela upravljanja. Model ispranog mozga i kolektivne pameti. Zato su ljudi koji slobodno razmišljaju i ne strahuju izraziti svoje stavove više iznimka, a pravilo su ‘bujice podrške predsjedniku na društvenim mrežama’. Zato jučer nije bilo opozicije na okupljanju građana”, odgovorio je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision