Ponedjeljak, 5. August 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: slobodnaevropa.org5. August. 2019. Region
Raspušta se Skupština Kosova, otvoren put za izbore

Predsjedništvo Skupštine Kosova donijelo je odluku o raspuštanju Skupštine 22. avgusta, kako bi se otvorio put prijevremenim parlamentarnim izborima. Kako je rečeno nakon sastanka predsjedništva, izbori se mogu održati krajem septembra, ili prve nedjelje u oktobru.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji rekao je da su se sve političke partije izjasnile da podržavaju izbore.

“Nakon odluke Skupštine, to automatski daje mogućnost predsedniku Republike Kosova da raspiše prevremene izbore”, kazao je Veselji.

On je dodao da izbori nisu samo opcija ili alternativa, već potrebana odluka za građane Kosova. Istakao je da je Kosovu potrebna odlučnost kako bi se postigao ekonomski napredak, pružile bolje šanse mladima, ali i vršila beskompromisna borba protiv negativnih pojava.

“Osim odlučnosti i razvoja, zemlji je potrebna i strateška zrelost kako bi napredovali i očuvali državu, suverenitet i integritet. To se može postići kada imamo ekonomski razvijenu državu, koja se otvoreni bori protiv korupcije, ali kada pred sobom imamo naše strateške partnere”, dodao je Veselji.

Biljal Šerifi ispred Inicijative za Kosovo kazao je da je 22. avgust izabran i uz preporuku Evropske unije (EU) kako bi posmatračka misija EU mogla da se pripremi za nadgledanje tih izbora.

Na osnovu Ustava, u slučaju raspuštanja Skupštine izbori se održavaju ne kasnije od četrdeset pet dana od raspuštanja.

Avdulah Hoti ispred opozicionog Demokratskog saveza Kosova kazao je da će se pre raspuštanja Skupštine usvojiti međunarodni sporazum IPA fonda.

Inače, predsednik Kosova Hašim Tači je od Kadrije Veseljija, kao nosilaca aktuelne vladajuće koalicije zatražio da predloži novog mandatara za vladu Kosova, što je Veselji odbio, navodeći da su izbori neizbežni.

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalizovanog tužilaštva Hagu. On se u Hagu pred tim tužilaštvom branio ćutanjem.

Po povratku u Prištinu rekao je da će se vratiti premijerskim obavezama, ali njegov rad i ovlašćenja kao premijera u ostavci doveli su u pitanje ministri iz Demokratske partije Kosova tokom sednice vlade pre tri dana, kada je odlučio da će se obratiti Ustavnom sudu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision