Petak, 17. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krstarica.com17. Maj. 2019. Bosna i Hercegovina
Raste broj ilegalnih ulazaka migranata u BiH

SARAJEVO – U BiH dnevno uđe više od 50 ilegalnih migranata, podaci su Službe za poslove sa strancima, a kada su u pitanju prva četiri meseca ove godine, podaci govore da je broj ilegalnih migranata u BiH dvostruko veći nego u istom periodu prošle godine.

„U prva četiri meseca 2019. godine Služba za poslove sa strancima registrovala je 6.034 migranta, što je u proseku 50 registrovanih migranata na dnevnom nivou, dok ih je u prva četiri meseca prošle godine registrovala 2.869“, rekli su za „Nezavisne“ u Službi za poslove sa strancima.

U Graničnoj policiji BiH su naveli da su njeni pripadnici do 13. maja ove godine u saradnji s policijskim službenicima drugih policijskih agencija sprečili više od 4.000 ilegalnih prelazaka državne granice.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, izjavio je da se u BiH trenutno nalazi oko 6.000 migranata.

„Posebno zabrinjava njihova sve veća agresivnost jer se ponašaju nasilnički i prema ovlašćenim službenim osobama“, upozorio je Ujić.

Na jučerašnjoj sednici Vlade Federacije BiH Fahrudin Šolak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, imenovan je za šefa, a Zdravko Beljo za člana Federalnog operativnog štaba za pitanje migracija.

Zadatak štaba je da osigura koordinisano delovanje svih nadležnih federalnih tela i institucija, s ciljem humanitarnog prihvata i zbrinjavanja migranata čiji se dolazak u BiH očekuje.

Na nedavno održanoj sjednici, Predstavnički dom Parlamenta FBiH zatražio je od Saveta ministara BiH da hitno izradi strategiju upravljanja migrantskom krizom kako bi teret krize bio ravnomerno raspoređen na celu BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision