Nedjelja, 14. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg14. Aprila. 2019. Region
Realan rok za ulazak Crne Gore u EU je 2025.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Jožef Neđeši smatra da je realno da Crna Gora postane punopravna članica EU do 2025. godine.

Ambasador kaže da Mađarska sa posebnom pažnjom prati politička zbivanja na Zapadnom Balkanu i potpuno je, kako dodaje, jasno kakve opasnosti donosi usporavanje integracionog procesa.

Upravo zato zagovaramo da Evropska unija, a takođe i same članice – i pored brojnih postojećih izazova što prije donesu odluke neophodne za ubrzanje integracije zemalja ovog regiona”, kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Mađarske u Crnoj Gori Jožef Neđeši.

Ističe da postoji značajan napredak u pogledu poglavlja 23. i 24. koji se odnosi na sistem pravosuđa i temeljna prava.

Kada je posrijedi saradnja dvije zemlje, kaže da na polju ekonomije, posebno poljoprivrede, postoji najveći prostor za jačanje odnosa.

”Zahvaljujući odličnim političkim odnosima i povoljnoj investicionoj klimi, Mađarska je od obnove nezavisnosti Crne Gore zaista postala jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori. Ukupna vrijednost direktnih stranih ulaganja iz Mađarske u Crnu Goru je u protekloj deceniji premašila 500 miliona eura”, kazao je Neđeši.

Upitan da li primjećuje da postoji zastoj u politici proširenja EU, on kaže da je stav Mađarske o tom pitanju jasan.

”Nikada nije dovoljno naglasiti da je proširenje proces koji predstavlja put ka jedinstvenoj i jačoj Evropi, čiji je intenzitet i efikasnost, međutim, izložen promjenama”, kazao je Neđeši.

Ako se stvari nastave razvijati kao do sada, smatra da je 2025. realan rok za ulazak Crne Gore u EU.

”To, prije svega, zavisi od pripremljenosti i napora Crne Gore. Moje dosadašnje iskustvo je da niti politička odlučnost, a niti stručno znanje ne nedostaje sa vaše strane, pa zato smatram veoma realnim da uz održavanje sadašnjeg tempa priprema, Crna Gora može postati punopravna članica EU do 2025”, poručio je on.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision