Srijeda, 23. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba23. Januar. 2019. Zanimljivosti
Redovno penjanje uz stepenice može poboljšati kardiovaskularno zdravlje
Nalazi objavljeni u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism ukazuju da gotovo svako može poboljšati svoju kondiciju bilo gdje i bilo kada.

“U nalazima se jasno preporučuje da ljudi kao svoju svakodnevnu rutinu usvoje penjanje uz stepenice. Oni koji rade u uredskim tornjevima ili žive u stambenim zgradama mogu se energično penjati uz nekoliko stepenica tokom jutarnjih sati, to je zaista efikasan trening”, kaže Martin Gibala, profesor kineziologije na McMasteru i viši autor studije.

Prethodne studije su pokazale da su vježbe visokog intenziteta ili sprintanje djelotvorni kada se izvode kao jedna desetominutna sesija s nekoliko minuta oporavka između serija, a penjanje uz stepenice spada u red intenzivnih vježbi koje mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje čovjeka, piše The Record.

Jedna grupa mladića se energično penjala uz stepenice tri puta dnevno uz jedan do četiri sata oporavka. Vježbali su tri puta tokom sedam dana u razdoblju od šest sedmica. Istraživači su uporedili promjenu njihove sposobnosti s kontrolnom grupom koja nije učestvovala u ispitivanju.

“Znamo da sprintanje u intervalima funkcionira, ali smo bili malo iznenađeni kada smo uvidjeli da je penjanje uz stepenice jednako efikasno”, kaže Jonathan Little, koautor studije.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision