Subota, 3. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: cazin.net3. Avgusta. 2019. USK
Reforme u obrazovanju-kamen spoticanja između vlasti i sindikalista?
Na jučeršanjoj sjednici Vlade USK-a formiran pregovarački tim Vlade za oblast obrazovanja.  Krajem ove školske godine sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja u Krajini, najavili su generalni štrajk i to za početak 2019./2020.godine.
Razlog-najava vlasti Unsko-sanskog  o provođenju reformi u oblasti obrazovanja, a nakon provedenih različitih nadzora. Reforme se odnose prvenstveno na revidiranje Kolektivnog ugovora kojeg su sindikalisti potpisali sa prethodnom vlasti predvođenom SDA-ovim premijerom Huseinom Rošićem, što je sadašnji premijer iz ASDA Mustafa Ružnić ocijenio političkim.

Otkriveni su tada i detalji izvještaja kojeg su koje su sačinili članovi Komisije za obrazovanje, ali i Kantonalna inspekcija rada, te budžetska komisija . Zaključci ova tri izvještaja, koji su početkom ljeta predstavljeni javnosti bili su poražavajući-pokazalo se da postoji višak uposlenih, da se ne poštuju pedagoški standardi, da se ne poštuju zakonske procedure, procesi javnih nabavki, te brojne nezakonitosti kada je u pitanju prijevoz đaka. Zbog svega toga, Kantonalno pravobranilaštvo nije dalo saglasnost na potpisivanje novog Kolektivnog ugovora za oblast obrazovanja u Krajini.

S druge strane, prema sindikalistima kamen spoticanja na relaciji vlast-uposleni u obrazovanju su neizjednačeni koeficijenti. Naime, učitelji, nastavnici i profesori u krajiškim osnovnim i srednjim školama, imaju niže koeficijente od uposlenih u kantonalnim institucijama, a samim tim i niže plaće, što smatraju diskriminatornim odnosom. Posljednje dvije godine traže izjednačavanje koeficijenata, međutim za sada, ako je suditi po isplatama iz kantonalnog budžeta za zaposlene u srednjem i osnovnom obrazovanju, za to sluha nema.

Do početka školske godine ostalo je mjesec dana, pa se i opravdano postavlja pitanje da li će se stavovi na relaciji vlast-sindikalisti obrazovanja približiti, te da li će učenici na vrijeme sjesti u školske  klupe. Na današnjoj sjednici Vlade USK-a formiran je pregovarački tim Vlade USK-a za obrazovanje kojeg predvodi Damir Omerdić, kantonalni ministar obrazovanja. Iako su upisi u osnovne i srednje škole još u toku, činjenica je da je učenika sve manje, a nastavnog i profesorskog kadra u našem obrazovnom sistemu sve je više. Taj trend, kazao je ljetos premijer Ružnić traje već skoro deceniju, pokazalo se to i lani kada je upisano 700 osnovaca manje, a u sindikatima su toga bili svjesni, zaključio je Ružnić.

AUTOR:A.Š.

Statistika osnovno obrazovanje
Statistika srednje obrazovanje

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision