Subota, 13. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba13. Aprila. 2019. Izdvojeno, USK
Ružnić: Migrantska kriza ostaje problem samo nas u USK

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić istakao je kako se jučerašnjim neodržavanjem hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o migrantskoj krizi, potvrdilo trenutno nefunkcioniranje bosanskohercegovačke vlasti, ali i da je situacija s migrantima i izbjeglicama i dalje samo problem građana ovog kantona.

„Bila je to poruka građanima našeg kantona da se problem migrantske krize ne prepoznaje nigdje drugo, nego u ovom dijelu države. Mi se zahvaljujemo zastupnicima, na čiju inicijativu je i sazvana hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj se trebalo razgovarati o situaciji s migrantima i izbjeglicama, međutim još jednom su naši pozivi u pomoć  izignorirani. Mislim da sada svi građani BiH mogu jasno vidjeti kako se ovim problemom bave samo Kantonalna vlada, lokalne zajednice, humanitarne i međunarodne organizacije“, kazao je Ružnić.

Dodao je kako je u Unsko-sanskom kantonu u prošloj godini evidentirano više od 19.000 migranata i izbjeglica, a u prva tri mjeseca 2019. godine već oko šest hiljada.

„Zbog toga ćemo nastaviti insistirati da se nadležne državne institucije napokon uključe u rješavanje ovog problema, jer je nedopustivo da se lokalne zajednice same nose s tolikim brojem ilegalnih migranata. Neko mora čuti naš apel, ukoliko želimo nastaviti kontrolirati ovdašnju sigurnosnu i epidemiološku situaciju“, riječi su kantonalnog premijera Ružnića.

Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade USK između ostalog, naglašeno je i kako formirana radna grupa za praćenje aktivnosti oko izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori nastavlja s maksimalnim angažmanom i pružanjem podrške općinama i gradovima koji se bore protiv realizacije ovog projekta susjedne Republike Hrvatske.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision