Nedjelja, 7. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba7. Jula. 2019. Zanimljivosti
Sadnja drveća je najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja
Novim istraživanjem se ukazuje na potrebu za smanjenjem sagorijevanja nafte, ugljena i plina, navodeći ih kao glavne uzroke globalnog zagrijavanja, piše Phys.org.

Budući da je sadnja drveća najučinkovitiji način borbe protiv globalog zagrijavanja, novo istraživanje spominje potrebu da se posadi bilion novih sadnica širom Zemlje.

Švicarski znanstvenici kažu da za to imamo dovoljno mjesta. Šest zemalja s najviše prostora za nova stabla su SAD, Rusija, Kanada, Australija, Brazil i Kina, prenosi Phys.

Mlada stabla uklanjaju više ugljika iz zraka. Načnici su izračunali da bi tokom desetljeća novoposađena stabla mogla usisati gotovo 750 milijardi tona ugljendioksida koji zadržava toplinu iz atmosfere.

Riječ je, kako piše Phys.org, o otprilike onoliko zagađenja ugljika koliko su ljudi ispustili u posljednjih 25 godina.

“To je daleko najjeftinije rješenje klimatskih promjena. I najučinkovitije”, kaže koautor istraživanja Thomas Crowther, ekolog iz švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu.

Thomas Lovejoy sa Univerziteta George Mason, biolog koji nije sudjelovao u projektu, istraživanje je okarakterisao kao dobru vijest.

“Sadnja drveća nije zamjena za odvikavanje svijeta od sagorijevanja nafte, ugljena i plina, što je glavni uzrok globalnog zagrijavanja”, naglasio je Crowther, dodavši da bi sadnja drveća pomogla u suzbijanju gubitka biološke raznolikosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision