Četvrtak, 11. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembar. 2014. Biznis, Izdvojeno, Vijesti
Samir Omerhodžić: Učinit ćemo sve da BiH ne ode na crnu listu

Dom naroda PSBiH nije raspravljao o izmjenama Krivičnog zakona koji regulišu nadležnosti države i entiteta za pojedina krivična djela.

To dovodi BiH na korak do odluke Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma da našu zemlju stavi na takozvanu crnu listu, piše novinska agencija Patria.

Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u Moneyvalu kaže da putuju naredne sedmice od ponedjeljka do petka na sjednicu ovog tijela i da će tek nakon završene sjednice moći više govoriti o ovoj temi.

Podsjećamo, Moneyval je već dva puta produžavao rok za usvajanje Krivičnog zakona, ali nikada nije bilo volje iz manjeg bh. entiteta.

“Često pitaju šta možemo očekivati, ali ja nemam odgovor na to pitanje. Mi idemo slijedeće sedmice od ponedjeljka do petka smo prisutni na sjednici i vidjet ćemo. Ono što vi znate oko ne usvajanja Krivičnog zakona toliko znam i ja. Dakle, ne bih to komentarisao, niti prejudicirao bilo kakvo rješenje. Vidjet ćemo kakvo će biti raspoloženje u Moneyvalu i Komiteta i Sekreterijata i ostalih predstavnika zemalja” – kaže Omerhodžić.

On je dodao da je oko ovog problema bilo jako puno govora, ali da neće da govori unaprijed ništa.

“Strah postoji, sve je moguće da se desi, ali neću da govorim o tome dok ne budemo u prilici da mi iznesemo svoju argumentaciju oko toga, da pokušamo uraditi šta je u našoj moći” – dodao je Omerhodžić.

Sudbina Bosne i Hercegovine sada je u rukama članica Moneyvala, a prijeti joj odlazak na crnu listu zemalja zajedno s Ukrajinom, Iranom i Sjevernom Korejom kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision