Četvrtak, 13. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba13. Juni. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
SARAJEVO: KONFERENCIJA O JAČANJU ANTIKORUPTIVNIH TIJELA U BIH

“Jačanje antikorupcije u BiH: šta je antikoruptivnim tijelima potrebno za efikasno suzbijanje korupcije”, naziv je konferencije na kojoj će biti riječi o potrebama antikoruptivnih tijela za efikasno suzbijanje korupcije u našoj zemlji, a koja će biti održana danas u Sarajevu.

Konferencija će biti održana u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i projekat EU “Podrška primjeni antikoruptivnih strategija u BiH”.

Na konferenciji, kojom će predsjedavati šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, učestvovaće čelnici vlasti i antikoruptivnih tijela na svim nivoima vlasti u BiH.

Na ovaj skup su u svojstvu posmatrača pozvane i ambasade članica EU, Ambasada SAD, OEBS i druge međunarodne organizacije, te predstavnici civilnog društva, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Evropska komisija dala je mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a jedna od preporuka u njemu bavi se potrebom da se u BiH obezbijedi efikasno funkcionisanje i koordinacija antikoruptivnih tijela.

U saopštenju je navedeno da su samo dva od 14 antikoruptivnih tijela u BiH potpuno profesionalizovana, dok su druga tijela ad hok karaktera i uglavnom sastavljena od predstavnika institucija kojima je rad u tijelu dopunski angažman, a ne glavna radna obaveza, sa nedovoljnim kapacitetima i resursima.

“Efikasna borba protiv korupcije zahtijeva stalne, potpuno opremljene i nezavisne institucije za prevenciju korupcije na svim nivoima, te institucije koje će imati vlastiti budžet, jasno definisane nadležnosti i organizacione pozicije uz bezuslovnu podršku na svim nivoima vlasti”, istaknuto je u saopštenju.

Početak konferencije zakazan je u 14.30 časova, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision