Četvrtak, 7. Februar 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba7. Februar. 2019. Region
Savjet bezbjednosti UN-a danas o Kosovu
Savjet bezbjednosti UN-a raspravljaće danas o novom tromjesečnom izvještaju o radu misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

Redovni kvartalni izvještaj o radu UNMIK-a stavljen je na dnevni red uprkos protivljenju pojedinih članica SB UN-A koje smatraju da je održavanje otvorenih sJednica na temu Kosova svaka tri mJeseca previše često.

Zapadne zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN-a zalažu se za promjenu formata i dinamike sjednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta UNMIK-a, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj jučer je izjavio da je Kosovo prekinulo komunikaciju sa UNMIK-om i da stoga ne smatra da su pisma koja ovamisija šalje Ujedinjenim nacijama (UN) odraz istine.

“UNMIK ostaje posvećen svojoj ulozi da služi narodu Kosova u okviru mandata koji je ta misija dobila od Vijeća sigurnosti”, rekla je portparolka Sanam Dolatšahi.

Ova izjava je uslijedila nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ocijenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije riješeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman UNMIK-a u nesmanjenom obimu i nepromijenjenom mandatu i u tome ima podršku Pekinga i Moskve.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision