Četvrtak, 7. Februara 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Februara. 2019. Region
Savjet bezbjednosti UN-a danas o Kosovu
Savjet bezbjednosti UN-a raspravljaće danas o novom tromjesečnom izvještaju o radu misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

Redovni kvartalni izvještaj o radu UNMIK-a stavljen je na dnevni red uprkos protivljenju pojedinih članica SB UN-A koje smatraju da je održavanje otvorenih sJednica na temu Kosova svaka tri mJeseca previše često.

Zapadne zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN-a zalažu se za promjenu formata i dinamike sjednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta UNMIK-a, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj jučer je izjavio da je Kosovo prekinulo komunikaciju sa UNMIK-om i da stoga ne smatra da su pisma koja ovamisija šalje Ujedinjenim nacijama (UN) odraz istine.

“UNMIK ostaje posvećen svojoj ulozi da služi narodu Kosova u okviru mandata koji je ta misija dobila od Vijeća sigurnosti”, rekla je portparolka Sanam Dolatšahi.

Ova izjava je uslijedila nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ocijenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije riješeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman UNMIK-a u nesmanjenom obimu i nepromijenjenom mandatu i u tome ima podršku Pekinga i Moskve.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision