Utorak, 2. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba2. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Savjet ministara o privremenom finansiranju institucija BiH

Savjet ministara u tehničkom mandatu trebalo bi danas da razmatra prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar.

Trebalo bi da bude razmatrana i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva odbrane, na dnevnom redu će se naći informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH sa teritorije Srbije i Crne Gore, sa prijedlogom mjera i planom aktivnosti o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju ovakvih lokaliteta.

Ministri bi trebalo da razmatraju i informaciju o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti u prihvatanju državljana BiH koji se vraćaju iz Njemačke u BiH na osnovu Evropskog putnog lista za povratak.

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH, ministri bi trebalo da se izjasne o informaciji o podnesenom zahtjevu “Hrvatske elektroprivrede” za mirno rješenje spora protiv BiH u vezi sa investicijom “Hrvatske elektroprivrede” u izgradnju Rudnika i Termoelektrane “Gacko”.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januara do marta ove godine i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Na predloženom dnevnom redu je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, te izvještaj sa pregovora za zaključivanje dodatnog protokola šest Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini između strana CEFTA.

Tema za razmatranje najavljene sjednice biće i Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Na dnevnom redu su i nacrti sporazuma o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, zatim Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, grada Gradiška i Njemačka razvojna banka u iznosu od 10.266.845 evra – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – faza prva, i drugi od 3.800.000 evra – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti trebalo bi da bude razmatran i novi tekst Nacrta sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Na dnevnom redu je Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji projekta auto-puta/brzi put Sarajevo-Beograd-Sarajevo, te informacija o aktivnostima koje se preduzimaju na projektu “Izgradnja auto-puta/brzog puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo”.

Ministri bi trebalo da razmatraju i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova.

Biće riječi i o Nacrtu sporazuma o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom – BiH šest, sa Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Na dnevnom redu su i informacija o IPA 2019 i IPA 2020 programima za BiH, informacija o ispunjavanju pravnog kriterijuma institucija BiH u procesu pristupanja EU, informacija o izradi i ažuriranju Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata BiH, informacija o perspektivama za BiH za period 2020–2022. godine i informacija o fiskalnoj održivosti za BiH.

Savjet ministara razmotriće izvještaj iz centralne baze podataka o počinjenim teškim krivičnim djelima u BiH u 2018. godini, te izvještaj o međunarodnoj pomoći za sektor poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja 2018. godini u BiH.

Pred ministrima će se naći izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu i izvještaj o realizaciji ovih izdatih isprava, te izvještaj o realizaciji Akcionog plana za primjenu Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH za 2018. godinu.

Na sjednici bi trebalo da budu razmotreni Prijedlog srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH za period 2018-2021. godina, Analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH za januar-mart ove godine i Inicijativa za promjenu režima radnog vremena.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision