Srijeda, 4. Juna 2014.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Juna. 2014. Izdvojeno, Region
Sebastian Kurz: Želimo članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU

U glavnom gradu Austrije, Beču, jučer je održana konferencija posvećena Zapadnom Balkanu na kojoj je jednoglasno istaknut značaj evropskih integracija za razvoj cjelokupnog regiona.Naime, na konferenciji o Zapadnom Balkanu i redovnom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoevropske inicijative (CEI), kojom trenutno predsjedava Austrija, jasno je poručeno kako bi sve zemlje regiona trebale postati članice EU-a.

Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i generalni sekretar CEI-a Giovanni Caracciolo di Vietri, talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i ministar vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos.

Austrijski ministar Kurz je istakao da se na sastanku najviše govorilo o energetici, imigracijama i proširenju EU-a, naglasivši da će biti nastavljeno slanje pomoći za poplavama pogođene gradove Bosne i Hercegovine.

“Govorili smo o proširenju EU-a. Podržavamo i želimo skoro članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova.

Talijanska ministrica Mogherini je izjavila da su evropske integracije korisne za sve zemlje, a posebno za zemlje Zapadnog Balkana, koji se bori s političkom nestabilnošću već dugi niz godina.

“Jedan od važnijih projekata EU-a jeste da balkanske zemlje postanu članice Unije”, rekla je Mogherini.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je također učestvovao na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu koja se održava u Beču.

Lagumdžija je na trilateralnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Republike Austrije Kurzom i Republike Srbije Ivicom Dačićem razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini i Srbiji nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile ove dvije zemlje.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision