Srijeda, 10. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba10. Juli. 2019. USK
“SEDRA” I “BORIĆI” POD KONTROLOM SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA BIH

Privremeni prihvatni centri “Sedra” u Cazinu i “Borići” u Bihaću od sutra će biti pod kontrolom Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, potvrđeno je na današnjem sastanku predstavnika Službe i Operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Rade Kovač iz Službe za poslove sa strancima BiH naveo je da su Operativnu grupu informirali o preuzimanju koordinacije rada ta dva privremena prihvatna centra u skladu sa Odlukom Vijeća ministara BiH.

“Također, prezentirali smo i Memorandum, odnosno pravila kućnog reda i siguran sam da će se to vrlo brzo vidjeti i na funkcionisanju ovih centara. Kada govorim o pravilima kućnog reda, tu ćemo maksimalno sarađivati s Ministarstvom unutrašnjih poslova USK, cijeneći bezbjedonosnu situaciju u ovom dijelu države”, istaknuo je on.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić najavio je skorašnji sastanak u Briselu sa predstavnicima Evropske unije i Evropske komisije, na kojem će pored državne delegacije prisustvovati i kantonalni premijer, te gradonačelnik Bihaća.

“Na tom sastanku ćemo ponoviti da nismo zadovoljni dosadašnjim načinom upravljanja migracijskim procesom u našoj zemlji te da USK ne može biti zbirni centar migranata za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Tražit ćemo zatvaranje prihvatnih centara Bira i Miral te pomoć u pronalasku lokacije van urbanog područja na koju ćemo izmjestiti ljude koji sada borave u ta dva migraciona kampa”, ustvrdio je Kljajić.

Na današnjem sastanku prezentirani su i trenutačni izvještaji sa sigurnosnog i zdravstvenog aspekta, koji su zbog maksimalnog angažmana medicinskih i policijskih službenika u tom kantonu, kao i međunarodnih organizacija, ocijenjeni zadovoljavajućim

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision