Utorak, 23. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba23. Juli. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Savjet ministara BiH: Usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici u Sarajevu Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razdoblje juli– septembar 2019. godine, javila je reporterka BHRT. 

Odluka je usvojena jednoglasno. Ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda pozvao je Predsjedništvo da usvoji Proračun za 2019. godinu.

Bevanda je u izjavi medijima naveo da je Odluku o privremenom financiranju Ministarstvo financija završilo i dostavilo Generalnom tajništvu 6. lipnja, a da je primljena 16. lipnja u Generalnom tajništvu. Istaknuo je kako je odluka usvojena jednoglasno i da su do sada institucije funkcionirale neometano i bez posljedica, iako su mnogi, kako je rekao, najavljivali kolaps.

“Pozivam Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da usvoji Prijedlog proračuna za 2019. godinu i da sa privremenog pređemo na redovno financiranje”, rekao je Bevanda.

Na sjednici bi trebali biti razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH kao i Prijedlog odluke o prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo kao i Informacije o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu “Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo”.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog pisma podrške za Projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani “Tuzla”.

Ministri bi trebali razmatrati i Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim dolaskom migranata te Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za svibanj 2019. godine, kao i Prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i Prijedloga akcijskog plana za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetima “Zornić protiv BiH”, “Sejdić i Finci protiv BiH” i “Pilav protiv BiH”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision