Subota, 20. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba20. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
SIPA, ipak, ostaje na državnoj granici

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ipak će nastaviti pružati pomoć i u koordinaciji sa pripadnicima Granične policije BiH radit će na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata na istoku i sjeveroistoku naše zemlje.

Ovu informaciju potvrdio je za Oslobođenje Luka Miladinović, portparol SIPA, dodajući da je već druga grupa službenika ove agencije spremna da ide na teren.

Apeli Galića

Iz GPBiH je, podsjetimo, prije četiri dana saopšteno da SIPA zbog privremenog finansiranja institucija BiH nije više u mogućnosti da angažira svoje službenike. No, kako su zbog pojačanog priliva migranata neophodne pojačane mjere na granici, očito je ta odluka promijenjena. Budući da je riječ o gorućem problemu, GP pokušava na sve načine iznaći rješenja dodatnim angažovanjem službenika iz drugih policijskih agencija. Samo iz MUP-a Republike Srpske trenutno su angažovana 84 policajca, a kako se pritisak migranata povećava, Zoran Galić, direktor GP-a, i Darko Ćulum, direktor policije RS-a, dogovorili su da će u narednom periodu biti angažovane dodatne policijske snage iz tog entiteta, koje će sprečavati ulazak migranata iz pravca Srbije i Crne Gore.

image
PRIPADNICI FRONTEX-A SA MIGRANTIMA NA OBALI SICILIJE / EPA

Galić je u više navrata apelovao na predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini jer ovoj agenciji hitno nedostaje skoro 400 policijskih službenika kako bi se na adekvatan način nadzirala granica. No, vlast za to nema sluha. Dok ovaj problem ne bude riješen, Galić je potpisao sporazume sa predstavnicima pet kantonalnih MUP-ova i to sa ministrima Kantona 10 – Livno Darinkom Mihaljevićem, Zapadnohercegovačkog Zdravkom Borasom i Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađanom Bevandom, te komesarom MUP-a Posavskog kantona Marijanom Mikićem i zamjenikom šefa policije Brčko distrikta Seadom Jašarevićem.

Tim sporazumima jasno je precizirana podrška u angažiranju policajaca koji će obavljati poslove nadzora granice u koordinaciji sa pripadnicima GP-a u ugroženim područjima.

Također, sporazumi predviđaju formiranje i angažman zajedničkih patrola na područjima u nadležnosti navedenih policijskih tijela, kojim će rukovoditi službenici jedinica GPBiH na lokalnom nivou. Uz svu podršku u angažmanu policijskih službenika, za nadzor granice neophodna je brojnija i sofisticiranija specijalistička oprema, u čemu GP prilično oskudijeva.

Najave iz Slovenije

I dok se u BiH mjesecima čeka na formiranje vlasti, problemi na svim poljima se gomilaju. Migrantska kriza očigledno će potrajati duži period, ali to ovdašnje političare ne zabrinjava. Ali, zato itekako brine EU, koja granicu želi što bolje zaštititi. Tako je slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar najavio slanje Frontex-a na granicu između Hrvatske i BiH radi suzbijanja ilegalnih imigracija i riješeni su pomoći Hrvatskoj ako ona to zatraži.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision