Ponedjeljak, 15. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
SIPA: Podnesen izvještaj protiv Markovića i Ćavara

Agencija za istrage i zaštitu BiH podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv tužioca Miroslava Markovića i zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mladena Ćavara zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj ili ovlašćenja.

Izvještaj protiv Markovića i Ćavara podnesen je zbog sumnje da su počinili produženo krivično djelo saizvršilaštvo prilikom postupanja nakon pokretanja krivičnog postupka protiv direktora Sipe Gorana Zupca. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca kojom ga tereti da nije pravovremeno reagovao prilikom nasilnih demonstracija u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, kada je je krenuo pritisak da Zubac bude smijenjen ili suspendovan, a nezakonito mu je zabranjen pristup tajnim informacijama. U Sipi su potvrdili da su Marković i Ćavar prijavljeni zbog toga što su, prekoračivši granice službenog položaja ili ovlašćenja, teže povrijedili prava drugog i nanijeli mu štetu.

“Prvoprijavljeni je prekoračio granice službenog položaja i izašao izvan stvarne nadležnosti u postupanju, preduzevši službenu radnju koja je u nadležnosti druge institucije, odnosno njenog službenog lica. Time je izvršio takozvanu uzurpaciju, postupivši suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Tužilaštvu BiH, odnosno suprotno odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH”, navela je portparol Sipe Kristina Јozić.

Ćavar je prijavljen da je prekršio Zakon o zaštiti tajnih podataka i Pravilnik o načinu izdavanja i obnavljanja bezbjednosnih dozvola za pristup tajnim podacima preduzevši mjere koje su u nadležnosti druge institucije i donoseći nezakonito rješenje.

NJegovim postupkom, nastupila je štetna posljedica i teška povreda prava Gorana Zupca i nanesena je znatna šteta za Sipu, čiji je ugled doveden u pitanje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision