Srijeda, 11. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg.me11. Septembra. 2019. Region
Skoplje:Razriješen predsjednik Vrhovnog suda

Sudski savjet Sjeverne Makdonije razriješio je danas predsjednika Vrhovnog suda Jovu Vangelovskog zbog “nestručnog i nesavjesnog obavljanja dužnosti”.

Zahtjev za razrješenje Vangelovskog sa najviše sudske funcije podnijet je zbog toga što je svojevremeno kontroverznom odlukom spasio biznismena Seada Kočana, osumnjičenog u slučaju “Trust” Specijalnog tužilaštva za prisluškivanje razgovre, da ne ide u pritvor.

Jovo Vanglovski je u izjavi za portal “A1 on” najavio da će podnijeti žalbu nakon što dobije odluku za razrješenje, jer smatra da je Sudski savjet u u tom postupku napravio mnogo povreda.

Za 59-godišnjeg Vangelovskog se u medijima pisalo da je radi pod uticajem vrha VMRO DPMNE, da je kum sa uticajnim članom te stranke i bivšim predsjednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim, a ime mu se pominjalo i u prisluškivanim razgovorima.

Funkciju predsjednika Vrhovnog suda obavljao u dva navrata. Prvi put od 2008. do 2012, a drugi put je izabran 2017. u vrijeme kada se zemlja, zbog duboke politilčke krize, pripremala za vanredne parmentarne izbore.

Razriješeni predsjednik Vrgovnog suda Sjeverne Makedonije Jovo Vangelovski, koji je u dijelu medija i makedonske javnosti poznat pod nadimkom “Jovo Prevara”, ima pravo žalbe na odluku Sudskog savjeta.

Za vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda postavljen je sudija Faik Arslani.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision